Aljaksandr Taraikouski surm 10. augustil andis uue hoo president Aleksandr Lukašenka vastu suunatud protestiliikumisele seoses vaidlusaluste valimiste ja meeleavalduste jõulise mahasurumisega sel nädalal, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

USA uudisteagentuur Associated Press avaldas esmaspäeval tehtud video, kus on näha, kuidas politseiahelast mitme meetri kaugusel jalutava Taraikouski särgile ilmub pärast sähvatust julgeolekujõudude ridades vereplekk, misjärel mees maapinnale variseb.

Seejärel lähevad märulipolitseinikud tema juurde ja ümbritsevad 34-aastase mehe surnukeha.

Võimude ametliku versiooni kohaselt plahvatas Taraikouski käes lõhkeseadeldis, mida ta üritas politsei suunas visata, ent videolt pole midagi seesugust näha.

Taraikouski sugulased on öelnud, et nad ei usu, et mehel oli käes lõhkeseadeldis. Videosid Taraikouski surmast on avaldatud ka teiste nurkade alt nii Telegrami kanalites kui portaalis Euroradio, millest ühelgi ei ole näha, et mees oleks üritanud midagi julgeolekujõudude suunas visata.

Tuhanded meeleavaldajad avaldasid laupäeval Taraikouskile austust tema surmapaiga juures Minski Pushkinskaja metroojaama lähedal, kuhu inimesed on juba mitu päeva viimase mälestuseks lilli toonud.

Taraikouski pere kutsus meeleavaldajaid üles mitte osalema matusetalitustel ja kogunema selle asemel metroojaama lähedusse, kus ta suri.

Vaatamata perekonna üleskutsele kogunes siiski sadu inimesi koguduse ette, kus Taraikouski laupäeval viimsele teele saadeti, tuues sinna lilli ja pärgi.