Jevgenia läks metsa 14. augustil kella 11 paiku. Kuigi naist otsiti aktiivselt, siis ei kandnud otsingud toona vilja.

Suheldes lähedastega tegid politseinikud toona kindlaks, et Jevgenia sõitis koos oma eaka õega 14. augustil kell 10 Mustakivi bussipeatusest bussiga nr 151 Loksa kanti. Viimase info kohaselt läksid naised maha kell 11 Kõnnu tee lähedal Liiapeksi külas. Õed läksid marju korjama erinevatesse kohtadesse, kuid leppisid kokku, et kohtuvad bussipeatuse juures kell 17.30. Kui Jevgenia õde ei leidnud Jevgeniat kell 17.30 bussipeatusest, arvas õde, et Jevgenia läks juba varem ära ning suundus ise bussiga koju.

15. augustil said sugulased aru, et Jevgenia on kadunud ja kell 14 hakati iseseisvalt metsatukast teda otsima, naise kadumisest anti kell 16.30 teada ka politseisse.

Jevgenial oli kaasas ratastega kott (vt pilte), mille sees oli tal suur valge ämber ning kaasas ka väiksem valge ämber. Kaasas oli tal vesi, ravimid ja natuke süüa.

Täna, 22. augustil teatas politsei, et Jevgenia leiti elusana hommikul kella 9 paiku Kuusalu vallas.

Esialgse info kohaselt on Jevgenia tervislik seisund rahuldav. Kiirabi toimetas ta haiglasse tervisekontrolli.

Politsei: tegemist on imega

Ida-Harju politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Rainis Sinikas kommenteeris hiljem, et täna kella 9 paiku sai politsei telefonikõne Kuusalu vallas suvitavalt inimeselt, kes nägi oma koduhoovis jalutamas vanemat naist.

"Peremees kutsus naise tuppa ja kuna ta oli teadlik, et selles piirkonnas otsitakse metsa eksinud eakat naist, võttis ta kohe Ida-Harju politseijaoskonnaga ühendust. Peremees pakkus naisele süüa ja peatselt saabusid ka kiirabi ja patrull," ütles Sinikas Delfile.

Esialgse vaatluse põhjal hindas kiirabi naise tervislikku seisundit rahuldavaks, kuid ta viidi siiski igaks juhuks haiglasse kontrolli. "Loodame, et kõik ongi hästi ja Jevgenia saab peatselt koju."

Jevgeniat on otsitud alates 15. augustist, kui laekus teade tema kadumisest. Naist otsiti nii drooni ja kopteri kui ka koertega. Otsinguala oli suur ja ilmselt liikus Jevgenia ka pidevalt ringi, lootes leida iseseisvalt tagasiteed metsadest, mis on talle hästi tuttavad. Otsingutes osalesid aktiivselt ka vabatahtlikud ja me täname kõiki inimesi, käisid Jevgeniat otsimas.

"See juhtum on tõeline ime, proua on olnud väga tubli, kaheksa päeva metsas vastu pidada on keeruline ka täisjõus noortel inimestel. Siinkohal aitasid kaasa ka soojad ja vihmavabad ilmad ning marjade rohkus metsas, mida proua ka sõi. On selgunud, naisel oli eelnev metsas ööbimise kogemus, kuid varem on ta metsast omal käel välja tulnud. Suheldes Jevgeniaga on selgunud ka see, et ta nägi metsa kohal tiirutanud kopterit, kuid ta jäi meeskonnale õhust märkamatuks – seljas oli tal tumesinine jope ja peas rohekas rätik," rääkis Sinikas.

Kanna mobiil kaasas

Naisel polnud kaasas mobiiltelefoni, et kohe abi kutsuda. Mobiiltelefon on metsa eksimise korral abimees number üks. Paneme kõigile seenelistele, marjulistele ja ka nende lähedastele südamele, et riided peaksid kindlasti olema erksavärvilised ning inimesel, kes läheb korjama metsasaaduseid, ei ole vaja end maskeerida sarnaselt jahimeestega.

Näiteks erksavärviline helkurvest särab taskulambi või kopteriprožektori valgust peegeldades nagu jõulukuusk ka pimedas ning inimest on võimalik palju kiiremini üles leida. Pikast kõndimisest väsinud ja söömata-joomata inimesel on raskem ka appi karjuda, selleks on väga hea kaasa võtta vile.

 Ärge minge metsa üksi. Valige grupijuht, kes veendub, et kõik grupiliikmed on metsast tagasi, ja kellegi kadumise korral saab kiiresti abi kutsuda.

 Teavitage alati lähedasi, naabreid, kuhu plaanite minna ja millal tagasi tulla.

 Riietuge vastavalt ilmastikule ning kandke erksavärvilisi riideid.

 Võtke kaasa laetud akuga mobiiltelefon ning pange see suletavasse taskusse või nööriga kaela, kust see kaduma ei lähe.

 Kui eakal inimesel pole mingil põhjusel mobiiltelefoni, on lähedastel hea võimalus kinkida suurte nuppudega aparaat, harjutada koos vanaema või vanaisaga helistamist ja näidata ette, kuidas valida 112. Isegi kui inimene on kehva kuulmisega või on raskusi rääkimisega, kui on kõne tehtud, saab tema mobiiltelefoni positsioneerida.

 Abi saate kutsuda hädaabinumbril 112. Abi kutsumiseks ei pea olema kõneaega – hädaabinumbrile helistamine on tasuta.

 Kui telefon näitab, et levi ei ole, eemaldage telefonist SIM-kaart. Sellisel juhul otsib telefon lähimat kõneoperaatorit.

 Võtke kaasa söögi- ja joogitagavara (näiteks vesi, kommid, küpsised).

 Võtke kaasa taskulamp ja tikud.

 Kui kasutate ravimeid, võtke kaasa ravimid.

 Jätke meelde metsa sisenemise koht ning võimalusel märgistage see mõne riideriba või lindiga.

 Kui olete väsinud või ei tunne ennast hästi, ärge liikuge metsas pikemalt ringi. Istuge lagedamale alale, siis on ka otsijatel teid kergem leida.