Ootamatu vaatepilt avanes pealinnas Minskis mitme valitsushoone ees. Tänavatele tulnud meeleavaldajad skandeerisid ka loosungit "Sveta - president", viidates opositsioonijuht Svetlana Tihhanovskajale, kes väitis, et on eelmisel pühapäeval aset leidnud vaidlusaluste presidendivalimiste tegelik võitja.


Valgevene ametivõimude sõnul võitis kauaaegne president Aleksandr Lukašenka 80,1% häältest - tulemus, mis paljude arvates saavutati ulatusliku võltsimise teel.

Juba nädala vältavad protestid jätkusid reedel, kui Minski tänavatele tulid meelt avaldama kümned tuhandeid inimesed, marssides läbi pealinna, nõudes 26 aastat riiki valitsenud Aleksandr Lukašenka tagasiastumist.

Toimunud meeleavaldused muutusid nädala jooksul kohati ka vägivaldseteks ning teatatud on ulatuslikust politseijõhkrusest protestijate vastu. Valgevene ametnike sõnul peeti kinni 6700 inimest ning vähemalt üks inimene sai valimistejärgses vägivallas ka surma. Vaatlejate sõnul ei olnud tänavused valimised ei vabad ega ka õiglased.

Valimiste järel võimude survel Leetu põgenenud Tikhanovskaja kutsus reedel Valgevene linnapead üles korraldama sel nädalavahetusel rahumeelseid proteste ja palus oma toetajatel allkirjastada internetipetitsioon, milles nõutakse häälte ülelugemist sõltumatute vaatlejate juuresolekul.

Lukašenka väitis selle nädala alguses, et protestid algatasid "välismaised nukujuhid", lisades, et korrakaitse ei tagane, sest tema taga on endiselt laialdane toetus. Võimude aadressil tehtud piinamissüüdistused on aga viimastel päevadel süvendanud laialdasemat avalikkuse viha valitsuse vastu.

Nädala edenedes oli juba märke sellest, et riigi sõjaväelased ja politseinikud hakkasid pöörduma Lukašenka vastu ja avaldama toetust opositsioonile. Ühismeediasse Jevgeni Novitski poolt postitatud videos on näha, kuidas tema vend - endine erivägede ohvitser - viskab oma vormiriietuse prügikasti, öeldes, et pole oma töö üle enam uhke.

"Tere kõigile! Andsin oma rahvale vande ja vaadates praegu Minskis toimuvat, ei saa ma olla uhke selle üle, kus ma olen teeninud, ja nii ei saa ma enam seda vormiriietust kodus hoida," ütles endine ohvitser.

Veel üks Valgevene telejaama Nexta postitatud video näitab politseinikku nimega Ivan Kolos, kes ütles, et keeldub "kriminaalseid korraldusi" täitmast. Ta kutsus oma kolleege üles mitte suunama relvi rahumeelsete inimeste poole ja astuma välja nende kaitseks. Ta märkis, et võtab edaspidi korraldusi Tihhanovskajalt, mitte Lukašenkalt.

Kasvav rahulolematus sundis osasid Valgevene ametnikke neljapäeval ka vabandust paluma. "Ma tahan võtta täieliku vastutuse ja vabandada nende inimeste ees... Ma ei ole verejanuline inimene ega taha vägivalda," ütles siseminister Juri Karaev intervjuus riigitelekanalile ONT.

Karaev käsitles ka jõu kasutamist ajakirjanike vastu, öeldes, et ta on "igasuguse ajakirjanike vastu suunatud vägivalla vastu, kuid see ei tähenda, et peate ronima kahe poole vahele". "Ärge minge protestide keskele!" rõhutas siseminister.