"Töötame edasi sammudega, kuidas toetada konkreetselt Valgevene demokraatia eest seisjaid," lisas Urmas Reinsalu oma Facebooki postituses.

Sanktsioonid kehtestatakse neile, kes on repressioonide eest vastutavad, kuid iga nimi peab saama EL-i liikmesriikide ühehäälse heakskiidu, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Brüsseli hinnangul ei olnud Valgevenes korraldatud presidendivalimised ei vabad ega õiglased.

Välisminister Reinsalu EL-i välisministritele: Valgevene küsimuses peab Euroopa Liit astuma konkreetseid samme

Tänasel erakorralisel Euroopa Liidu välisministrite videokohtumisel rõhutas Reinsalu, et rahumeelsete protestide vägivaldne mahasurumine ja opositsiooni poliitiline rõhumine Valgevenes on lubamatud. Vahetult enne kohtumist arutas välisminister olukorda Valgevenes ka Põhjamaade ja Balti riikide (NB8) välisministritega.

Välisministri sõnul peaks Euroopa Liit kehtestama piiravad meetmed valimiste võltsimiste ja inimõiguste rikkumiste eest vastutavatele isikutele Valgevenes.

Valgevene diasporaa on saatnud arvukalt abipalveid rahvusvahelisele kogukonnale meetmete võtmiseks. "Valgevene inimesed väärivad demokraatiat, inimõigusi ja isikuvabadusi sama palju kui meie," sõnas minister Reinsalu. On veenvaid tõendeid valimisjaoskondades toimepandud ulatuslikust võltsimisest.

Esmane tähelepanu peab Reinsalu sõnul olema kinnipeetute vabastamisel, vägivalla lõpetamisel ning poliitilise dialoogi toetamisel Valgevenes. Euroopa Liidu riigid peavad Valgevene küsimuse tõstatama erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides.

Minister rõhutas ka Valgevene kodanikuühiskonna abistamise tähtsust ning toetas arutelul Leedu ettepanekut Euroopa Liidu rahastu loomiseks Valgevene repressioonide ohvrite toetamiseks.