Juba eile päeval oli Minskis näha autokonge, veekahureid, autosid okastraadiga ja rasketehnikat barrikaadide lõhkumiseks, teatab Meduza.

Eriüksuslased piirasid taas ümber kogu Minski kesklinna, eriti need kohad, kus eelmistel öödel toimusid kõige suuremad kokkupõrked meeleavaldajatega – Puškinskaja metroojaama ümbruse ja kaubanduskeskuse Riga piirkonna. Seitse kesklinna metroojaama suleti nii sisenemiseks kui ka väljumiseks.

Telegrami kanalites teatati, et mõnede majade katustel olid isegi snaiprid ja kohalike haiglate arstidele olevat antud käsk valmistuda kuulihaavadega inimeste vastuvõtuks.

Õhtu poole teatati, et Minskis ja oblastikeskustes hakkas kaduma mobiilside ja internet. Teatati ka, et võimud kavatsevad täna kehtestada komandaditunni. Valitsuse pressiteenistus lükkas selle siiski ümber.

Nagu ka päev varem ei kogunenud meeleavaldajad ühte kindlasse kohta, vaid erinevatesse linnaosadesse. Ööl vastu tänast oli inimesi siiski märgatavalt vähem kui eelmistel öödel.

OMON jätkas nende jõhkrat laialiajamist, vahistades kohati ka juhuslikult kohal olema sattunud inimesi.

Puškinskaja metroojaama piirkonnas, kus eelmisel ööl üks inimene hukkus, püüdsid inimesed siseväelastega rahumeelset kontakti saada ja laskusid isegi põlvili, paludes mitte jõudu kasutada, teatas Belsat. Sellest hoolimata toimus seal puhastus.

Puškinskaja:

Hiljem aeti meeleavaldajaid kaubanduskeskuse Riga juurest laiali veekahuritega. Eelmisel ööl oli sinna püstitatud barrikaade.

Kaubanduskeskuse Riga piirkond:

Protestiaktsioonide peamised toimumiskohad olid kesklinnast kaugel asuvad mikrorajoonid Kamennaja Gorka, Serabranka ja Uruttša. Minski läänepiiril Kamennaja Gorkas blokeerisid meeleavaldajad linnast väljasõidu ning hakkasid pinkidest ja prügikastidest barrikaade ehitama. Ajalehe Naša Niva teatel hakati kõnnitee sillutist üles võtma ja autokonge kividega loopima. Eriüksuslased kasutasid šokigranaate, kummikuule ja pisargaasi. Meeleavaldajad vastasid ilutulestikurakettidega.

Kamennaja Gorka:

Minski lõunaosas Serabrankas aeti meeleavaldajaid korduvalt šokigranaatidega laiali Rokossovski prospektilt. Nii Serabrankas kui ka Kamennaja Gorkas jälitas OMON meeleavaldajaid elumajade hoovidesse. Trepikodadesse varjunud inimeste kättesaamiseks löödi uksi maha. Varem jagati Telegrami kanalites spetsiaalselt uksekoode, et aidata meeleavaldajatel varjuda.

Kesköö paiku hakati ka Serabrankas barrikaade ehitama, lõhuti miilitsabuss ja Belsati teatel isegi piirati sisse üks sõjaväelaste salk. Selle peale toodi kohale täiendavalt eritehnikat ja oli kuulda rida plahvatusi.

Serabranka:

Minski kirdeosas Uruttšas kasutati Iseseisvuse prospektile kogunenute vastu samuti šokigranaate.

Uruttša:


Veel üks rahutuste kolle asus Minski edelaosas Dzeržinski prospektil, kus miilits kasutas kummikuule.

Esialgsetel andmetel oli kõige rohkem kannatanuid ja vahistatuid Kamennaja Gorkas ja Serabrankas.

Eelmisel kahel ööl on Valgevene siseministeeriumi teatel vahistatud kokku 5000 inimest.

Ka regioonides olid meeleavaldused ööl vastu tänast väiksemad, aga eriüksuslased tegutsesid ikkagi jõhkralt. Teada on meeleavalduste laialiajamistest Brestis, Grodnas, Lidas ja Gomelis.

Võitlus OMON-iga Brestis:

Gomel:

Kohalik meedia märgib, et eile hakati sihipäraselt läbi peksma teid blokeerinud autojuhte ja ajakirjanikke. Minskis langesid rünnaku alla BBC, Associated Pressi, Tut.by, Naša Niva, Onlineri, Belsati ja Komsomolskaja Pravda-Belarusi reporterid. Akrediteeringut ja veste kirjaga „Press” omanud ajakirjanikel lõhuti kaamerad ning võeti ära andmekandjad foto- ja videomaterjaliga.