„Nad surevad, see on tõsi. Ja on – on, mis ta on,” ütles Trump intervjuus austraallasele Jonathan Swanile, mis salvestati eelmise nädala algul ja läks HBO-s eetrisse esmaspäeva õhtul. „Aga see ei tähenda, et me ei teeks kõike, mida suudame. See on kontrolli all nii palju, kui seda kontrollida saab. See on kohutav nuhtlus.”

USA-s on Covid-19 tagajärjel surnud üle 155 000 inimese. USA valitsuse tegevust koroonaviiruse asjus on kritiseeritud kuid, Trump on eitanud probleemi nädalaid, pisendanud kaitsemaskide tähtsust kuid ega ole algatanud riiklikke programme testimiseks ja kontaktide jälitamiseks.

Trump üritas intervjuus väita, et asjad näivad USA-s halvad ainult lisandunud testimise tõttu.

„Teate, on neid, kes ütlevad, et saab testida liiga palju. Kas te teate seda?” rääkis Trump.

„Kes seda ütleb?” küsis Swan.

„Oh, lugege lihtsalt manuaale, lugege raamatuid,” vastas Trump.

„Manuaale? Milliseid manuaale? Milliseid raamatuid?” küsis Swan edasi.

Selle peale püüdis Trump toetada oma seisukohta andmetega, vehkides mitmete trükitud tabelitega.

„Siin, Ühendriigid on kõige madalamal mitmetes kategooriates,” ütles Trump. „Me oleme madalamal kui maailm.”

„Madalamal kui maailm?” päris Swan enne tabelite vaatamist, mis näitasid surmajuhtumite arve positiivsete juhtumite kohta.

Swan ütles, et muretseb rohkem surmajuhtumite üle elaniku kohta, millises arvestuses läheb USA-l palju halvemini kui teistel arenenud riikidel.

„Vaadake Lõuna-Koread näiteks,” ütles Swan. „51 miljonit elanikku, 300 surma. See on hullumeelne.”

„Te ei tea seda,” ütles Trump.

„Tean küll,” vastas Swan. „Te arvate, et nad võltsivad oma statistikat?”

„Ma ei hakka sellesse laskuma, sest mul on selle riigiga väga head suhted, aga te ei tea seda,” kinnitas Trump. „Ja neil on jõnksud.”

President kurtis kuberneride kehva tegevuse üle pandeemia asjus ja selle üle, et koroonaviiruse teste ei tehtud, kui ta 2017. aasta alguses ametisse astus, kuigi viirus avastati alles 2019. aasta lõpus.

Swan küsis Trumpilt ka 17. juulil surnud Georgia kongresmeni ja kodanikuõiguste eest võitlemise ikooni John Lewise pärandi kohta. Küsimusele, kuidas hakkab ajalugu tema arvates Lewist mäletama, vastas Trump, et ei tea.

„Ma ei tunne John Lewist,” ütles Trump. „Ta otsustas mitte tulla minu inauguratsioonile. Ma ei kohtunud John Lewisega kunagi, tegelikult, ma ei usu.”

„Kas te peate teda muljetavaldavaks?” küsis Swan.

„Ma pean paljusid inimesi muljetavaldavaks,” ütles Trump. „Ma pean paljusid inimesi mitte muljetavaldavaks. Aga ei, ta ei tulnud minu inauguratsioonile. Ta ei tulnud minu kõnedele olukorrast riigis ja see on OK. See on õige. Aga jällegi, mitte keegi ei ole teinud mustade ameeriklaste jaoks rohkem kui mina. Ta oleks pidanud tulema. Ma arvan, et ta tegi suure vea.”

Trump väitis korduvalt, et politsei tapab rohkem valgeid ameeriklasi kui musti, kuigi Swan märkis iga kord, et mustade meeste suremus politsei käe läbi on kaks ja pool korda suurem kui valgete meeste oma.

„Ma olen teinud musta kogukonna heaks rohkem kui ilmselt keegi teine, välja arvatud võib-olla Abraham Lincoln, kas see teile meeldib või mitte,” lausus Trump.

„Te usute, et te olete teinud rohkem kui Lyndon Johnson, kes võttis vastu kodanikuõiguste seaduse?” küsis Swan.

„Kuidas see õnnestunud on, kui te vaatate, mida Lyndon Johnson tegi?” küsis Trump. „Sest ausalt, see võttis palju aega ja minu administratsiooni ajal läheb Aafrika päritolu ameeriklastel paremini, kui neil on kunagi läinud selle maa ajaloos, nii et ma olen palju teinud.”

Trump rääkis intervjuu käigus ka tasudest, mida Venemaa on väidetavalt maksnud Talibanile USA sõdurite tapmise eest Afganistanis, ja ütles, et ei tõstatanud seda teemat hiljutisel vestlusel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

„See oli telefonikõne, et arutada muid asju, ja ausalt öeldes on see teema, mille kohta paljud inimesed ütlesid, et see on valeuudis,” lausus Trump.

„Te ei usu luuret, sellepärast?” küsis Swan.

„Teate, see on huvitav, keegi ei võta kunagi üles Hiinat,” vastas Trump pärast pausi. „Nad võtavad alati üles Venemaa, Venemaa, Venemaa. Kui me saame teha midagi koos Venemaaga tuumarelvade leviku asjus, mis on väga suur probleem, suurem probleem kui ülemaailmne soojenemine, palju suurem probleem kui ülemaailmne soojenemine tõelise maailma mõttes, oleks see suurepärane asi. See ei jõudnud kunagi mu kirjutuslauale, teate miks? Sest nad ei arvanud, et need olid luureandmed. Nad ei arvanud, et see on päris.”

„See oli teie kirjalikus briifingus, siiski,” märkis Swan.

„Kui see oleks mu kirjutuslauale jõudnud, oleksin ma midagi ette võtnud,” ütles Trump, kes kinnitas, et ta loeb palju. „Ma taipan erakordselt hästi, ilmselt paremini kui keegi teine, keda te olete pika aja jooksul intervjueerinud.”

Intervjuu käigus rääkis Trump ka Ghislaine Maxwellist, kes on väidetavalt Jeffrey Epsteini laste seksi müümise võrgustiku üks võtmetegelasi.

„Hr president, Ghislaine Maxwell on vahistatud süüdistatuna laste seksiga kauplemises. Miks peaksite sellisele isikule head soovima...” küsis Swan, aga Trump katkestas teda.

„Noh, kõigepealt, ma ei tea seda,” ütles Trump Maxwelli palju kära tekitanud vahistamise kohta juulis.

„Ta on. Ta on selle eest vahistatud,” vastas Swan. „Te teate seda.”

„Ta sõber või poisssõber kas tapeti või tegi enesetapu vanglas. Nüüd on tema vanglas,” ütles Trump, viidates Epsteinile, kes suri eelmise aasta augustis vahi all olles. „Jah, ma soovin talle head. Ma sooviksin teile head. Ma sooviksin paljudele inimestele head. Head õnne. Las nad tõestavad, et keegi oli süüdi.”

„Oi, nii et te ütlete, et te loodate, et ta ei sure vanglas?” küsis Swan. „Kas see on see, mida te mõtlete talle head soovimise all?”

„Tema poisssõber suri vanglas ja inimesed püüavad endiselt välja mõelda, kuidas see juhtus,” ütles Trump ja laskus seejärel paljudesse vandenõuteooriatesse Epsteini surma ümber. „Kas see oli enesetapp? Kas ta tapeti? Ja ma soovin talle head. Ma ei taha talle midagi halba. Ma ei taha kellelegi halba. Ja nad võtsid selle ja tegid selle selliseks...”

„Tähendab, ta on laste seksiga, väidetav laste seksiga kaupleja,” pistis Swan vahele.

„...Selliseks suureks asjaks,” jätkas Trump. „Aga kõik, mis on, on see, et ta poisssõber suri. Ta suri vanglas. Kas ta tapeti? Kas see oli enesetapp? Ma soovin. Ma soovin talle head.”