Pärast pandeemia suuresti ignoreerimist nädalate viisi ja selle tõsiduse eitamist elustas Valge Maja eelmisel nädalal taas regulaarsed koroonaviiruse pressikonverentsid, et demonstreerida, et president hoiab selles küsimuses ohje kindlalt käes.

Kohe on tekkinud aga ka komistuskivid.

Kui CNN-i ajakirjanik Kaitlan Collins küsis Trumpilt viimasel pressikonverentsil kommentaari toetuse kohta arstile, kes tegi maha näomaske ja väitis, et meditsiinilises ravis kasutatakse tulnukate DNA-d, lõpetas Trump pressikonverentsi korrapealt ja kõndis välja.

Tegemist oli märgiga selle kohta, et vaatamata abide jõupingutustele Trumpi vaateid korrigeerida, tema oma soovile toetusreitingut parandada ja riiki räsivale pandeemiale, on president endiselt kinni enesehävituslikes suundumustes, mis on tema toetuse nii madalale viinud.

Trump kuulab endiselt kõrvalisi liitlasi ja isegi mõnesid administratsiooni sees, kes pakuvad talle konkureerivaid nõuandeid ja mõnikord väärinformatsiooni, mis paneb muretsema nõunikke, kes lootsid, et Trump keerab ette uue lehekülje.

Trump kuuleb jätkuvalt ka pidevat USA juhtiva nakkuseksperdi dr Anthony Fauci kritiseerimist. Viimane on hakanud pärast mitmeid nädalaid taas telekanalites esinema, mis allikate sõnul Trumpi ärritab.

Trump kuulutas eile, et tema suhted Fauciga on väga head, aga avaldas imestust selle üle, et Fauci heakskiidureiting on nii kõrge, aga tema oma nii madal.

„Tal on see kõrge heakskiidureiting. Niisiis miks ei ole minul kõrge heakskiidureiting selles suhtes, ja administratsioonil viiruse suhtes?” küsis Trump. „Meil peaks see väga kõrge olema. Asi võib olla ainult minu isikus, see on kõik.”

Konkureerivad hääled said avalikkusele kuuldavaks, kui Trump jagas Twitteris esmaspäeva õhtul Fauci suhtes kriitilist postitust, milles öeldi, et Fauci on „eksitanud Ameerika avalikkust paljudes küsimustes”.

Trumpi mõjutavaid konkureerivaid hääli illustreerisid mitmed sündmused esmaspäeval.

Keskpäeval kogunesid Fauci ja teised eksperdid Valgesse Majja, et teavitada Trumpi 30 000 inimest hõlmava vaktsiinikatsetuse kolmandast faasist. Trump ütles pärast seda, et see oli suurepärane kohtumine ja osavõtnud lahkusid, uskudes, et president võtab siiralt juhtohjad rohkem oma kätte.

„Minuga oli palju suurepäraseid arste ja uurijaid,” ütles Trump. „Ma arvan, et kohtumine läks väga hästi.”

Osavõtnutele näis, et president keskendus kohtumisel tõeliselt asjale, mitte nagu mõnedel varasematel kohtumistel, kui hakkas rääkima kõrvalistel teemadel ja esitama erinevaid kaebusi.

Päeva jätkudes kuulis aga Trump mitmeid teisi inimesi, kellel oli teistsugune sõnum kui administratsiooni tervishoiuekspertidel. Üks neist oli kaubandusnõunik Peter Navarro, kes hiljuti tegi ajalehes USA Today Fauci maatasa ja kellega koos Trump Põhja-Carolinasse sõitis, kus ta juba nõudis kuberneridelt karantiinireeglite kaotamist.

„Ma tõesti usun, et paljud kubernerid peaksid avama osariigid, mida nad ei ava,” ütles Trump, mis on vastuolus Fauci ja dr Deborah Birxi soovitustega osariikidele.

Samal päeval rääkis Trump paremäärmusliku uudistekanali OANN tegevjuhi Robert Herringiga Covid-19 puhul tõestamata toimega malaariaravimist hüdroksüklorokviinist, mida Trump on juba ammu promonud ja väidetavalt võtnud ka ise.

„Eile oli mul võimalus rääkida president Trumpiga hüdroksüklorokviinist,” kirjutas Herring hiljem Twitteris. „Ma andsin talle nimekirja arstidest, keda me oleme intervjueerinud. Ma tean, et ta tahab aidata ja inimesed uuesti tööle panna. Loodan, et ta räägib tõeliste arstidega, mitte dr „Farciga”.”

Trump on nimetanud OANN-i oma uueks lemmiktelekanaliks pärast seda, kui teda pahandas Fox Newsi valmisoleks intervjueerida demokraate. Mitte kõige laiema levikuga OANN levitab tihti pööraseid vandenõuteooriaid ja valeinformatsiooni.

Esmaspäeva õhtuks oli Trump hüdroksüklorokviini sõnumi avalikkuse ette viinud, jagades Twitteris videot, mille Twitter hiljem eemaldas vale- ja eksitava informatsiooni pärast maskikandmise ja tõestamata toimega ravimi kohta.

Trump kaitses videot ja arsti, kes selles esines, eile: „Seal oli naine, kes oli väljapaistev oma avaldustes selle kohta ja tal on olnud sellega rabav edu. Ja nad võtsid ta hääle maha.”

Trump näis aga taganevat, kui talt küsiti videos tehtud avalduste kohta, sealhulgas selle kohta, et „te ei vaja maske”, ja arsti varasema väite kohta, et meditsiinilises ravis kasutatakse tulnukate DNA-d.

„Ma arvasin, et tema hääl on tähtis hääl, aga ma ei tea temast midagi,” ütles Trump, enne kui pressikonverentsi lõpetas ja minema kõndis.

Fauci ütles telekanalis ABC, et nõustub Toidu- ja Ravimiadministratsiooniga, et „ülekaalukad valdavad kliinilised katsetused, milles on uuritud hüdroksüklorokviini mõju, on näidanud, et see ei ole koroonaviiruse haiguse vastu efektiivne”.