Peking andis käsu konsulaadi sulgemiseks reedel vastuseks USA käsule sulgeda Hiina konsulaat Houstonis. USA väitis, et Houstoni konsulaati kasutati Hiina spionaažitegevuseks USA-s, vahendab CNN.

Hiina valitsus andis ameeriklastele sama kaua aega, 72 tundi, Chengdu esinduse sulgemiseks, kui USA oli andnud hiinlastele Houstonis.

Kui see tähtaeg kukkus teatas Hiina välisministeerium tänases avalduses, et Chengdu konsulaat suleti kohaliku aja järgi kell 10. „Vastavad Hiina võimud sisenesid siis peasissepääsust ja võtsid üle,” teatas Hiina välisministeerium oma avalduses.

Nädalavahetusel kogunes USA konsulaadi juurde 16,5 miljoni elanikuga Chengdus sadu inimesi, kes tegid selfisid ja lehvitasid Hiina lippe.

Hiina Sichuani provintsi pealinnas Chengdus asunud konsulaat oli USA jaoks oluline diplomaatiline esindus, mis kattis suurt osa Hiinast, sealhulgas Tiibetit.

Konsulaadi avas 1985. aastal tollane USA asepresident George Bush.

Eelmisel teisipäeval käskis Washington lõpetada Hiinal kogu tegevus ja üritused Houstoni konsulaadis, väites, et esindus koordineeris spionaaži ühes Texase uurimisinstituudis.

USA ametnikud ütlesid reedel, et Hiina konsulaadi personal osales otseselt suhtluses teadlastega ja juhendas neid selle osas, millist informatsiooni koguda.

USA välisministeeriumi kõrge ametniku sõnul tekkis mõte Houstoni konsulaat sulgeda sel kevadel, kui Hiina sekkus, kui USA ametnikud naasid Wuhani konsulaati diplomaatilisi materjale ära viima.

Hiina välisministeerium nimetas Houstoni konsulaadi sulgemist pingete „pretsedendituks eskalatsiooniks” kahe riigi vahel. Kogu vastutus lasub Hiina välisministeeriumi sõnul USA-l.

Pingeid USA ja Hiina vahel on suurendanud käimas olev kaubandussõda, süüdistused koroonaviiruse pandeemia asjus ning USA kriitika inimõiguste rikkumise pärast Hongkongis ja Xinjiangis.