Täna hommikul alanud meeleavaldus oli vaatlejate sõnul seni suurim ja opositsiooni teatel võttis sellest osa umbes 90 000 inimest. Ametivõimude teatel jäi osalenute arv aga alla 10 000, vahendab uudistekanal BBC.

Venemaa viimaste aastate suurimad meeleavaldused said alguse 9. juulil, kui Habarovski krai kuberner Furgal vahistati. Teda süüdistatakse ärimeeste mõrvade korraldamises aastatel 2004-2005.

Uurimiskomitee nimetas tema vahistamist muu seas Kaug-Ida dekriminaliseerimiseks. Kriitikud näevad selles aga keskvõimude katset vabaneda nendega opositsioonis olevast populaarsest poliitikust.

Habarovskist alguse saanud meeleavaldused on levinud ka teistesse ümberkaudsetesse linnadesse nagu Vladivostoki, Birobidjani ja Komsomolskisse, kus on tulnud keskvõimude vastu protesti väljendama tuhandeid inimesi.

Juhul, kui Furgal süüdi mõistetakse, võidakse teda karistada kuni eluaegse vangistusega.

2018. aastal võitsid niinimetatud „süsteemse opositsiooni” kandidaadid regionaalvalimistel Kremli kandidaate. Üks neist oli ka Vladimir Žirinovski juhitavat LDPR-i esindav Furgal. 10. juulil jäeti ta kaheks kuuks vahi alla.

Jätkuvad protestid, mis toimuvad kaugel Venemaa pealinnast Moskvast, on harvaesinev avalik vastuhakk Kremlile ja puhkesid pärast vastuolulist üleriigilist referendumit, mis pani aluse president Vladimir Putini võimul püsimiseks kuni 2036. aastani.