Vene kaitseministeerium teatas, et selle katsetused kosmoses ei kujutanud kellelegi mingit ohtu, vaid olid pelgalt uus viis Vene kosmoseseadmete kontrollimiseks väikselt distantsilt, vahendab uudistekanal BBC.

Vene välisministeerium teatas omakorda, et katsetusega ei rikutud mingeid rahvusvahelise õiguse norme või põhimõtteid, ja väitis, et hoopis lääs tegeleb satelliitidevastase relvastuse väljatöötamisega.

"Me peame seda viimast Venemaa-vastast rünnakut osaks Washingtoni algatatud teavituskampaaniast, mis keskendub Venemaa kosmosetegevuse diskrediteerimisele," lisas välisministeerium.

Viimase väitel soovivad lääneriikide valitsused sel moel veenda oma seadusandjaid, et viimased rahastust kosmoserelvade arendamiseks suurendaks.

USA ja Suurbritannia süüdistasid nimelt Venemaad neljapäeval satelliidilt võimaliku raketi väljatulistamises, hoiatades, et see võib "ohustada kosmose rahumeelset kasutamist".

Tegemist oli esimese korraga, mil Suurbritannia avalikkust Venemaa seesugusest tegevusest teavitas. Vaid mõned tunnid hiljem mõistis selle hukka ka USA, kirjeldades toimunut kui "satelliidivastase relva katsetust".

Suurbritannia kosmosedirektoraadi juht Harvey Smyth tõdes neljapäeval, et neile „teeb muret viis, kuidas Venemaa katsetas ühte oma satelliiti, tulistades välja relvaomadustega laskekeha".

„Taolised tegevused ohustavad kosmose rahumeelset kasutamist ja võivad tekitada jäätmeid, mis võivad ohustada satelliite ja kosmosesüsteeme, millest maailm sõltub. Kutsume Venemaad üles edaspidi sellistest katsetustest hoiduma," ütles Smyth.

"Ühtlasi kutsume Venemaad üles jätkama konstruktiivset koostööd Suurbritannia ja teiste partneritega, tagamaks vastutustundlik käitumine kosmoses."

USA kosmosejuhtkond ütles, et Venemaa "saatis orbiidile uue objekti" satelliidilt Kosmos 2543.

"Orbiidil toimunud relvakatsetuse läbiviimiseks kasutasid venelased sama satelliidisüsteemi, mille suhtes väljendasime muret juba selle aasta alguses, kui Venemaa manööverdas USA valitsusele kuuluva satelliidi lähedal," märkis kosmosejõudude juht kindral Jay Raymond.

"Need on järjekordsed tõendid sellest, et venelased jätkavad kosmosesüsteemide arendamist, et ohustada USA ja tema liitlaste kosmosetehnikat, nagu on kirjas Kremli avaldatud militaardoktriinis," lisas Raymond.