Uus otse Pekingile alluv ametkond luuakse sellel nädalal kehtima hakanud uue Hongkongi julgeolekuseaduse karmide sätete jõustamiseks, vahendab BBC News.

Zhengi viimane kõrgem ametikoht oli Hiina lõunaosa Guangdongi provintsi kommunistliku partei kohaliku komitee peasekretär.

Kõige paremini on aga Zheng tuntud Shanwei linna parteibossina 2011. aastal, kui Wukani küla elanikud nõudsid valitsuse rekvireeritud maa eest hüvitist.

Tollal kritiseeris Zheng külaelanikke selle eest, et need rääkisid oma muredest „mõnedele roiskunud välismaa meediaorganisatsioonidele”, mitte valitsusele.

„Need meediaorganisatsioonid tunnevad ainult rõõmu, kui meie sotsialistlik riik laguneb,” ütles Zheng toona kohalikus televisioonis.

Meeleavaldused viisid võimude haruldase järeleandmise ja kohaliku populaarse juhi ametisse valimiseni. Viimane pandi aga viis aastat hiljem korruptsiooni eest vangi.

Veel nimetas Peking Hongkongi valitsusjuhi uue julgeolekuseaduse alaseks nõunikuks Luo Huiningi, kes seni juhtis Pekingis Hongkongi asjade bürood.

Hongkongi riikliku julgeoleku komisjoni hakkab juhtima kohalik veteranametnik Eric Chan.