Politsei on kasutanud pipragaasi, et ajada laiali meeleavaldajad, kes märkisid 23 aasta möödumist linna üleandmisest Suurbritannialt Hiinale, vahendab BBC News.

Uus julgeolekuseadus on suunatud eraldumispüüete, riigivastase tegevuse ja terrorismi vastu ning karistused ulatuvad kuni eluaegse vangistuseni.

Kriitikute sõnul kaotas julgeolekuseadus osa vabadusi, mida Hiina peaks Hongkongile garanteerima. Hongkong läks 1997. aastal Hiina võimu alla kokkuleppe alusel, mis pidi kaitsma teatud vabadusi Hongkongis vähemalt 50 aastat.

Võimud keelasid nüüd esimest korda iga-aastase demokraatiameelse rongkäigu linna üleandmisaastapäeval. Viidati enam kui 50 inimese kogunemise keelule koroonaviiruse tõttu.

Politsei astus vastu väikesele grupile kesklinna kogunenud meeleavaldajatele ja vähemalt 30 neist vahistati ebaseadusliku kogunemise, julgeolekuseaduse rikkumise, politsei töö takistamise ja relvade omamise eest.

Vahistatute hulgas oli mees, kes kandis Hongkongile iseseisvust nõudnud lippu. Meeleavaldajaid on hoiatatud, et teatud hüüdlaused ja loosungid võivad uue seaduse järgi kujutada endast tõsiseid kuritegusid.