Ajateenijal ei olnud plaanis mingeid provokatsioone ja FSO auto akna lõhkus ta närvivapustuse tõttu, teatas TASS õiguskaitseorganite allikale viidates. Allika sõnul kriminaaljuurdlust ei alustatud, vahendab RBK.

„Esialgsetel andmetel sai sõjaväelane närvivapustuse. Kriminaaljuurdlust ei alustatud, sõdur suunati psühhiaatrite juurde,” ütles allikas.

Intsidendi tunnistajaks olnud siseministeeriumi ohvitser ütles ajalehele Komsomolskaja Pravda, et jutt, nagu oleksid Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) töötajad ära hoidnud „tõsise intsidendi”, ei vasta tegelikkusele.

„Ei ole vaja sääsest elevanti teha, kirjutada sellest, et FSB sõjaväevastuluure töötajad olevat ära hoidnud tõsise intsidendi, rääkimata terroriaktist!” ütles ohvitser Komsomolskaja Pravdale.

Ajateenija, kellest jutt käib, oleks pidanud marssima üle Punase väljaku ühes ajaloolises roodus 1945. aasta vormiriietuses ja sõjaaegse automaadiga PPŠ. Umbes pool tundi enne paraadi tekkis aga sõduril tüli kaaslastega. Nende allüksust kureerinud sõjaväeluure töötaja tegi seepeale ettepaneku vahetada sõdur varumehe vastu välja.

Sõdur keeldus aga sellele käsule allumast ning hakkas oma õigust nõudma. Reservi bussi kõrval seisis FSO auto. „Siin läks võitleja päris marru ja hakkas karjuma. Ja sellele lisaks lõhkus automaadiga (tühja sõjaaegse PPŠ-ga) FSO auto klaasi,” ütles allikas Komsomolskaja Pravdale.

Ajateenija ise selgitas, et tahtis väga paraadile saada ning oli sellest teatanud oma sugulastele ja pruudile.

Politsei allikas ütles Komsomolskaja Pravdale, et kriminaaljuurdlust siiski alustati ja sõdurit ähvardab „terve bukett süüdistusi”: allumatus ülemale, käsu täitmata jätmine, ähvardused ja solvangud, riigi vara kahjustamine ning huligaansus.

Telegrami kanal 112 teatas varem, et FSB sõjaväeluure töötajad „hoidsid ära tõsise intsidendi”. Sõdur olevat karjunud, et vihkab FSB töötajaid ja lõhkunud automaadiga FSO auto klaasi.

Krimmi regionaalmeedia teatas aga eile Sevastopoli paraadi pealtvaatajatele viidates, et restaureeritud Teise maailmasõja aegne tank T-34 ei võtnud kurvi välja ja oleks peaaegu pealtvaatajate hulka paiskunud.

„Tank ei suutnud ootamatult pöörata ja sõitis otse. Pealtvaatajad ei oodanud seda ega jõudnud eest ära minna. Kohale jooksis sõjaväepolitsei, tank peatati ja suretati välja,” rääkis kohalik elanik väljaandele Podjom.

Intsidendist rääkis ka raadiojaam Ehho Moskvõ, mis viitas samuti pealtnägijale, kelle sõnul hakkas tank suitsu välja ajama ja jäi siis pealtvaatajatest mõne meetri kaugusel seisma.

Venemaa lõuna sõjaväeringkond teatas Interfaxile, et mingit ohtu ei olnud.

„Mingeid intsidente, mis oleksid kujutanud endast mingit ohtu pealtvaatajatele mehhaniseeritud kolonni ajaloolise paraadiüksuse liikumise käigus sõjaväeparaadi toimumispaigas 24. juunil kangelaslinnas Sevastopolis ei olnud,” teatas lõuna sõjaväeringkond.