Telekanal WUSA-TV teatas, et politsei kasutas Lafayette'i väljakule kogunenud protestijate tõrjumiseks pisargaasi, kui viimased püüdsid seal asuvat monumenti kukutada. Ühismeediasse postitatud videotel on näha, kuidas meeleavaldajad ronisid ausambale ja sidusid selle ümber köied, üritades kuju pjedestaalilt maha tõmmata, vahendab Politico.

Monument kujutab endast Jacksonit sõjaväe vormiriietuses, ratsutades tagajalgadel oleva hobusega. 19. sajandi presidendi halastamatu suhtumine põlisameeriklastesse on muutnud tema kuju meeleavaldajate sihtmärgiks, kes protestivad USA rassilise ebavõrdsuse ajaloo vastu.

Jacksoni kuju jäi esmaspäeva õhtul pjedestaalile püsima.

USA president Donald Trump säutsus esmaspäeva hilisõhtul, et "häbiväärse vandalismi tõttu" võeti kinni arvukalt inimesi. Ta lisas: „Veteranide mälestusmärkide säilitamise seaduse alusel [on teo eest ette nähtud] 10 aastat vangistust. Ettevaatust! ”

Siseminister David Bernhardt viibis esmaspäeva õhtul sündmuskohal ja tegi avalduse, öeldes: „Lubage mul selgelt öelda: me ei kummarda anarhistide ees. Valitsevad seadus ja kord ning õiglus pääseb võidule.”