Trump eiras 110-päevase pausi järel taas kampaaniaüritust korraldades hoiatusi terviseohtude kohta. Tegemist oli ühe suurema siseruumides toimunud rahvakogunemisega maailmas koroonaviiruse puhangu ajal, mis on tapnud üle 120 000 ameeriklase ja jätnud 40 miljonit ilma tööst. Üritus oli mõeldud tagasivalimiskampaania taaskäivitamiseks, vahendab Associated Press.

„Valik 2020. aastal on lihtne,” ütles Trump. „Kas te tahate kummardada vasakpoolse jõugu ees või kas te tahate seista sirgelt ja uhkelt kui ameeriklased?”

Trump lasi välja kuid kogunenud vimma seoses koroonaviirusega, mida ta nimetas „Kung flu’ks”, viidates haiguse Hiinast pärinemisele. Samuti püüdis Trump kaitsta oma tegevust pandeemia ajal, kuigi juhtumite arv kasvab jätkuvalt paljudes osariikides, sealhulgas Oklahomas.

Trump kurtis, et massiline koroonaviiruse testimine näitab tema tegevust halvas valguses, ja väljendas arvamust, et testimist tuleks aeglustada.

„Siin on halb osa. Kui testida sellises ulatuses, leitakse uusi juhtumeid,” ütles Trump. „Nii et ma ütlesin oma inimestele: „Aeglustage testimist.” Nad testivad ja testivad.”

Tunde enne kampaaniaüritust oli rahvast märkimisväärselt vähem, kui oli oodatud, ja kampaaniameeskond loobus plaanist, et Trump esineb suurele massile vabas õhus. Kui Trump kuulutas, et vaikiv enamus on tugevam kui kunagi varem, olid umbes kolmandik kohti saalis tühjad.

Trump püüdis rahva vähesust selgitada, süüdistades meediat inimeste hirmutamises ja väites, et väljas olid protestijad, kes „tegid halbu asju”. Väike hulk meeleavaldajaid oli aga põhiliselt rahumeelne ja Tulsa politsei teatas vaid ühest vahistamisest laupäeva pärastlõunal.

Enne üritust tunnistas Trumpi kampaaniameeskond, et kuus personali liiget, kes aitasid üritust korraldada, andsid positiivse koroonaviiruse testi. Kampaania kommunikatsioonidirektor Tim Murtaugh ütles, et nakatunud ega nendega kokku puutunud inimesed üritusel ei osalenud.

Trump kurjustas oma abide peale positiivsete testitulemuste avalikustamise pärast, teatasid kaks Valge Maja ja kampaaniameeskonna anonüümseks jäänud allikat.

Trump pühendas üle kümne minuti 105-minutilisest kõnest paari veidra juhtumi selgitamisele, mis leidsid aset eelmisel nädalal West Pointis toimunud esinemise ajal. Nimelt avaldati video sellest, kuidas ta poodiumilt väga kohmakalt alla tuli. Trump süüdistas selles oma väga libedaid nahktallaga kingi. Samuti ütles Trump, et kasutas kaht kätt vee joomiseks, sest ei tahtnud loksutada vett oma lipsule.

Trump puudutas ka kultuurilisi küsimusi, sealhulgas nõudmisi kodusõjaaegsete lõunaosariikide kindralite ausammaste mahavõtmiseks ja nende auks nimetatud sõjaväebaaside ümbernimetamiseks.

„Lahti pääsenud vasakpoolne jõuk püüab vandaalitsega meie ajaloo kallal, rüvetada meie monumente, meie kauneid monumente,” ütles Trump. „Nad tahavad lammutada meie pärandi, et saaksid kehtestada selle asemele oma uue repressiivse režiimi.”

Trump käis välja ka idee, et USA lipu põletamise eest peaks järgnema aastane vanglakaristus. Trump ründas ka esindajatekoja liiget Ilhan Omari, kes saabus USA-sse lapsena Somaaliast, öeldes, et Omar tahaks muuta USA valitsuse Somaalia valitsuse sarnaseks: ei mingit valitsust, ohutust, politseid ega midagi, ainult anarhia.

„Ja nüüd räägib ta meile, kuidas meie riiki juhtida,” ütles Trump. „Ei, aitäh.”

Pärast kolme kuu pikkust pausi kampaaniaüritustes jäi Trump kindlaks oma „suurimatele hittidele”, sealhulgas uhkeldamisele pandeemiaeelse majandusega ja kaeblemisele meedia üle.

Trump on küsitlustes demokraadist rivaali Joe Bideni selja taha jäänud, aga ei ole suutnud Bidenit tõhusalt rünnata. Trumpi torked Bideni aadressil ei kutsunud esile ligilähedaseltki selliseid poolehoiuavaldusi, kui tema rünnakud Hillary Clintoni vastu 2016. aastal.

Tulsa linnaametnikud ootasid kesklinna 100 000 või enamatki inimest. Trumpi kampaaniameeskond väitis, et sai üle miljoni piletisoovi. Tegelikkuses oli rahvast sellest kaugelt vähem.

Trumpi kampaania püüdis süüdistada oodatust väiksemas publikus teisi, väites, et meeleavaldajaid blokeerisid ligipääsu metallidetektoritele ja takistasid sisenemist. Kolm Associated Pressi ajakirjanikku teatasid, et ei näinud mingit blokeerimist.

Jagati maske ja käte desinfitseerimise vahendeid, aga nende kasutamist ei nõutud ja vähesed tegid seda. Mõõdeti ka osavõtnute temperatuuri.