Trump ütles, et USA on nüüd testinud 25 miljonit inimest, mida on palju rohkem kui teistes riikides.„Kui teeme sellises ulatuses teste, leiame rohkem inimesi, leiame rohkem juhtumeid. Nii et ütlesin oma inimestele, et palun aeglustage testimist,” rääkis Trump Oklahoma osariigis Tulsa linnas toimunud üritusel, kus paljud tema toetajad näomaske ei kandnud, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Valge Maja ametniku sõnul tegi Trump aga nalja. „Ta tegi ilmselgelt nalja. Oleme testimises maailmas juhtival kohal ja läbi viidud on viidud üle 25 miljoni testi,” märkis ametnik.

Trump ütles, et tema tegevus Hiinast ja Euroopast pärit reisijate tõkestamisel on aidanud päästa “sadade tuhandete ameeriklaste elu”. Ta leidis aga, et meedia ei tunnustanud teda tema "fenomenaalse töö" eest piisaval määral.

Tegelikult teatavad mitmed USA osariigid nakatumiskordaja murettekitavatest tõusust, peamiselt riigi lõuna- ja lääneosas, samal ajal kui Trump korraldas USA suurima siseruumis toimunud kogunemise viimastel kuudel.

Terviseekspertide sõnul on masstestimine võtmetähtsusega vahend haiguse leviku tõkestamisel. Täna hommikuse seisuga oli USA-s koroonaviirus tuvastatud vähemalt 2,2 miljonil inimesel. Oma elu on koroonaviiruse tagajärjel jätnud vähemalt 119 000 ameeriklast.

Oma kõnes kasutas Trump COVID-19-le viitamiseks selliseid termineid nagu “Kung Flu” viirus ja “Hiina viirus”, väljendades arvamust, et haiguse seost Hiinaga ei tohiks unustada.

Trumpi tegevus haiguspuhangule reageerimisel on andnud teatava löögi tema populaarsusele.

USA president lükkas koroonaviiruse ohu esialgu ümber ja asus kritiseerima osariike, kui nad üritasid oma jõududega selle levikut aeglustada. Tema toetusreitingud on viimastel nädalatel langenud ja demokraatliku partei presidendikandidaat Joe Biden juhib nüüd Trumpi ees keskmiselt 13-punktilise edumaaga.

Värske Reutersi küsitluse kohaselt on 77 protsenti ameeriklastest endiselt mures COVID-19 leviku pärast.