Videol on näha, kuidas Athabasca Chipewyani põlisrahva pealik Allan Adam politseinike poolt maha murtakse ja üks politseinikest teda seejärel korduvalt näkku lööb, vahendab uudistekanal BBC.

Vahejuhtum leidis aset juba 10. märtsil Alberta osariigis Fort McMurray's, ent politsei autokaamera video toonastest sündmustest tehti avalikuks alles sel nädalal - ajal, mil mustanahalise mehe George Floydi surma järel USA-s alguse saanud meeleavalduste laine politseivägivalla ja rassismi vastu on jõudnud ka Kanadasse.

Ehkki politseiülem Brenda Lucki ütles algselt, et ta ei saa kindlalt öelda, kas süsteemne rassism on nende jaoks probleem, avaldas ta reede pärastlõunal avalduse, milles öeldakse, et süsteemne rassism on osa igast institutsioonist, kaasa arvatud politseist. "Läbi kogu oma ajaloo ei ole me alati teisest rassist ja põliselanikke õiglaselt kohtlenud," sõnas Lucki.

Mida video näitab?

Video avalikustamise eel neljapäeva õhtul ütles kohalik politsei, et nad on selle läbi vaadanud ja jõudnud järeldusele, et politseinike tegevus oli "mõistlik".

Intsident sai alguse, kui politseinikud peatasid Adami ja ta abikaasa seoses aegunud numbrimärgiga.

Ligi 12-minutilise video, mille lindistas politsei autokaamera, mis oli pargitud Adamsi maasturi taha Boomtowni kasiino parklas, algab sellega, et Adam peab politseinikega tulist ja solvanguid täis arutelu.

"Olen väsinud, et politsei mind ahistab," ütleb ta.

Adamil ja politseinikel jätkub tuline vaidlus veel mitu minuti Umbes kell 4:45 üritab üks politseinikest vahistada mehe abikaasat, väänates tema käe selja taha, mille peale viimane ütleb: "Ai!"

Adam tuleb autost välja ja hüüatab: "Jätke mu naine rahule!" Ta tõukab politseiniku eemale ning mõlemad suunduvad oma sõidukisse tagasi.

Kohale kutsutakse abiväge ja Adam väljub uuesti maasturist. Politseinik hakkab teda vahistama, mille peale Adam ütleb: "ärge puudutage mind", lisades ka sõimusõna. Just siis tormab tema poole teine ​​politseinik, tõukab ta maha ning lööb teda korduvalt, karjudes: "Ärge hakake vastu."

Vahejuhtumi uurimiseks on alustatud menetlust.

Adam ise ütles Kanada meediale: "Kuna me oleme vähemus ja keegi ei astu meie eest välja, kasutavad politseinikud liigset jõudu pea alati, kui meie inimesed midagi valesti teevad. Ja see peab lõppema. Küll teeb küllale liiga."

Adami advokaat Brian Beresh soovib, et süüdistused tema kliendi vastu võetaks tagasi. Viimased hõlmavad politseiniku ründamist ja vahistamisele vastuhakku. Järgmine kohtuistung toimub 2. juulil.

Advokaat Beresh on praktiseerinud õigust 44 aastat ja ütleb, et põlisrahvaste vastu suunatud politseivägivald on olnud selle aja jooksul pidevalt teemaks. "Olen sellega kokku puutunud esimesest päevast peale, kui hakkasin juurat praktiseerima," ütles ta BBC-le.

Peaminister Justin Trudeau ütles reedel, et tal tekkisid video vaatamise peale "tõsised küsimused". "Me kõik oleme nüüd näinud šokeerivat videot pealik Adami vahistamisest ning peame selle teema juurteni jõudma," sõnas ta.