„Olen jõudnud otsusele, et ei jätka valitsuse liikmena. Keskerakond jätkab valitsuses,” ütles Kulmuni, vahendab Yle Uutiset.

„Olen informeerinud asjast peaministrit. Jätkan Keskerakonna esimehena ning Keskerakond ja Eduskunta fraktsioon valivad uue ministri võimalikult varsti,” ütles Kulmuni.

Väljaanne Suomen Kuvalehti teatas teisipäeval, et Kulmuni on tellinud konsultatsiooniettevõttelt kommunikatsiooniteenuseid kokku ligi 50 000 euro eest. Koolituste eest on maksnud rahandusministeerium ning töö- ja ettevõtlusministeerium.

Kulmuni oli eelmises valitsuses töö- ja ettevõtlusminister.

Kulmuni ütles täna parlamendi ees, et tahtis saada suuremat esinemiskindlust uues ametis ministrina meedia tähelepanu all.

„Palusin uurida, kas on võimalust saada koolitust ministeeriumi kaudu. Sain koolitust, mida pidasin heaks ja otstarbekohaseks. Mulle ei ole olnud teada ega ole, et ministeeriumide hankelepingutes või koolituses endas oleks mingeid juriidilisi või halduslikke probleeme,” ütles Kulmuni.

Kulmuni ütles, et ministri ja erakonna juhi ülesannete eristamine on kohati võimatu.

„Minister peab kõnesid erinevates keeltes, eri teemadel ja suurtele saalidele. Kõneharjutustes harjutasin näiteks parteikongressi kõneolukorda. Seda poleks pidanud tegema. Teatud harjutused on olnud hankelepingu kohased, aga tagantjärele targana mõistan, et maailma kõigist kõnedest just seda ei oleks pidanud kasutama,” rääkis Kulmuni.

Kulmuni rõhutas, et ühiskondlikus ametis töötavad inimesed peavad kandma „ühiskondlikku tervikvastutust”.

„Ma pean kandma selles asjas poliitilist vastutust, kuigi ma ei ole teadnud kõigist tervikuga seotud hangetest ega ole neid tellinud ega hankinud. Ka mulle selgus selleks kõigeks kasutatud kogusumma alles sel nädalal. Poliitikuna on minu ülesanne vastutust kanda,” ütles Kulmuni.

Kulmuni põhjendas ligi 50 000 euro ministeeriumide raha kulutamist esinemiskoolitusteks varem esinemisärevusega.

„Esinemine tekitab minus ärevust,” ütles Kulmuni teisipäeva õhtul telekanali MTV saates „Kymmenen uutiset”.

„Ma olen avalikus ametis ja püüan seda pidada endast parima andes. Aga abi esinemiskindluse harjutamiseks on mul vaja olnud ja seda olen ka saanud,” lisas Kulmuni.

Suomen Kuvalehti kirjutas, et Kulmuni on kasutanud alates septembrist kommunikatsioonikonsultandi Harri Saukkomaa ettevõtte teenuseid ligi 50 000 euro eest. Tekir Oy teenuste eest on kaks ministeeriumi maksnud kokku 47 771 eurot.

Tekir on õpetanud Kulmunit näiteks kõnet pidama ja muul viisil esinema, aga ka intervjuusid andma. Suomen Kuvalehti andmetel on Kulmunit koolitanud peamiselt Saukkomaa ise.

Kulmuni on saanud Suomen Kuvalehti teatel „sparringuid”, mille tund maksab muidu 350 eurot tunnis, aga kui neid on andnud Saukkomaa ise, siis 700 eurot tunnis.

MTV küsimusele, miks maksid Kulmuni konsultatsioonikulud kinni ministeeriumid, mitte näiteks erakond, Kulmuni otse ei vastanud.

„Minister esineb oma töös üsna palju, on avalikkuse ees üsna palju ja iga esinemine peab õnnestuma. Olen küsinud ministeeriumist, kas saab abi kommunikeerimiseks ja esinemiseks ja sellel alal koolituse saamiseks ja selleks olen abi saanud,” ütles Kulmuni.

Suomen Kuvalehti teatel sai Kulmuni Tekiri koolitust ka 3. detsembril, kui Rinne peaministri kohalt tagasi astus. Just Kulmuni oli päev varem teatanud, et Keskerakond ei usalda enam Rinnet ja Kulmuni oli seetõttu eriliselt palju avalikkuse ees sõna võtmas.

Soome peaminister Sanna Marin teatas meediale, et sai Kulmuni tagasiastumisest teada täna.

„Toetan Katri Kulmunit tema otsuses, mis on kindlasti keeruline. Hindan teda inimesena ja tänan senise koostöö eest. Koostöö Keskerakonnaga valitsuses jätkub,” teatas Marin.