Eesti Mälu Instituut pöördus seoses kommunismiohvrite memoriaali kahjustamisega politseisse.

"Tegemist on kõigile kommunistliku Nõukogude Liidu poolt represseeritud Eesti inimestele pühendatud mälestuspaigaga. See on ühtlasi sümboolne hauatähis, kuna suur osa ohvritest puhkab nimetutes haudades teadmata paigus. Memoriaal hoiab põlvkondade vahelist sidet ning säilitab meie ajalookogemust, seepärast on selline sodimine eriti jälk. Palume kõigil, kellel on infot rikkumise kohta, võtta ühendust politseiga ning teatada, kui märkate memoriaalis midagi kahtlast," sõnas Eesti Mälu Instituudi teavituse ja koostöö valdkonna juht Sergei Metlev.

"Tasub mõelda, kuidas paremini kaitsta memoriaali süüdimatute vandaalide eest. Sõltumata sellest, kas tegu on rumala huligaanitsemise või pahatahtliku provokatsiooniga, ootame, et sodija isik seekord tuvastatakse," lisas ta.

See pole aga sugugi mitte esimene kord, kui memoriaali on rüüstatud. Kaks aastat tagasi sodisid lapsed memoriaali seintele teravate esemetega meetripikkuseid jooni ja veidraid kujundeid. Kahjustada said mitmed memoriaali osad ning allolevast videost on näha ka kohutavaid kujundeid.


"Kutsume üles kõiki inimesi, kes memoriaali külastavad, ala korrashoidu hoolivalt suhtuma ning rikkumistest teatama. Memoriaal on pühendatud kõigile Nõukogude Liidu terrori all kannatanud Eesti inimestele, ent see on ka sümboolne hauatähis. Suur osa hukkunud kommunismiohvritest, kelle nimed on mälestusseinale kantud, puhkavad teadmata kohtades. Mälestusalast on saanud meie inimesi ühendav eriline paik. Memoriaalis vandaalitsenud isikud peavad oma tegu sügavalt häbenema," ütles toona Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Meelis Maripuu.

Üks foto veel tänasest.

Karistusseadustik näeb ette surnule püstitatud mälestusmärgi rüüstamise eest rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.