Lisaks 26 Euroopa Liidu liikmesriigile käib jutt Suurbritanniast ning Schengeni alasse kuuluvatest Islandist, Norrast, Šveitsist ja Liechtensteinist, vahendab The Local.

See on Saksa meedia teatel kirjas „Euroopa-sisese turismi võimaldamise kriteeriumides”, milleSaksamaa valitsus peaks heaks kiitma juba homme.

Saksamaa välisminister Heiko Maas kehtestas ülemaailmse reisihoiatuse 17. märtsil ja seda pikendati 29. aprillil.

See oli pretsedenditu samm, sest seni oli Saksamaa andnud reisihoiatusi vaid eluohtlike kohtade, näiteks Süüria või Afganistani sõjatsoonide kohta.

Reisihoiatuse kaotamine peaks andma stardisignaali piiriülestele suvistele puhkusereisidele Euroopas.

„Turismi taaselustamine on tähtis nii reisijatele kui ka Saksamaa reisisektorile ja majanduslikule stabiilsusele vastavates sihtriikides,” öeldakse Saksamaa välisministeeriumi koostatud otsuse projektis.

Reisihoiatus on kavas asendada riigipõhiste reisisoovitustega, milles tuuakse välja ohud iga riigi kohta eraldi.

Et tagada turistide parim võimalik kaitse koroonaviirusega nakatumise eest kavatseb Saksamaa liiduvalitsus teha lobitööd, et Euroopa Liit võtaks kasutusele mitmed ühised kriteeriumid.

Muu hulgas tehakse ettepanek, et teised riigid võtaksid kasutusele ülempiiri 50 uut nakatumist 100 000 elaniku kohta seitsme päeva jooksul. Saksamaal viib selle piiri ületamine koroonavastaste meetmete taaskehtestamiseni.

Saksamaa soovib ka, et teised riigid arendaksid välja kestlikud põhimõtted distantsi hoidmise, käte hügieeni, maski kandmise ning ruumide ventileerimise ja desinfitseerimise reeglite järgimiseks.

Saksamaa leiab, et peaksid olema ka plaanid haigestuvate puhkajate jaoks ning et tuleks tõestada piisavat testimise, karantiini ja ravi võimalusi.

Soovitatakse ka kehtestada kaitsemeetmed reisijatele ja personalile näiteks lennukites.