Cummings teatas, et ei öelnud Johnsonile, et otsustas viia oma pere Durhamisse pärast seda, kui tema naisel olid tekkinud Covid-19 sümptomid, vahendab BBC News.

Cummingsi sõnul usub ta, et käitus mõistlikult ja seaduse raames.

Johnson ütles, et mõistab inimeste „segadust, viha ja valu”, aga lisas, et Cummings käitus mõistlikult ning ausalt ja hoolivalt teiste suhtes. Sellest hoolimata süüdistasid leiboristid ja liberaaldemokraadid nii Cummingsit kui ka Johnsonit topeltstandardites.

Cummingsit on mitu päeva meedias teravalt rünnatud ja paljud inimesed, sealhulgas mõned konservatiivid, kutsuvad teda tagasi astuma.

Pressikonverentsil Downing Streeti roosiaias ütles Cummings, et tahab kõik segadused ja vääritimõistmised selgeks rääkida. Ta lisas, et vaatamata kriitikale ajakirjanduses ei ole ta tagasiastumist kaalunud. „Ma ei kahetse seda, mida tegin,” ütles Cummings.

Cummings selgitas, et sõitis 27. märtsil töökohast Westminsteris koju, kui ta naine, ajakirjanik Mary Wakefield oli haigestunud, ning naasis mõned tunnid hiljem tööle. Samal õhtul viis ta naise ja poja autoga Londonist Durhami krahvkonda. Seal peatusid nad majas Cummingsi vanemate talus. 28. märtsil tekkisid Cummingsil endal sümptomid. 3. aprillil sõitis Cummings naist ja poega haiglast ära tooma. Poeg oli veetnud öö haiglas oksendamise ja palaviku tõttu. 12. aprillil sõitis Cummings umbes 30 minutit perekonna talust Barnard Castle’i linna, et kontrollida nägemist ja valmisolekut sõita tagasi Londonisse. Sümptomite ilmnemisest oli möödunud siis 15 päeva. 13. aprillil viis Cummings pere tagasi Londonisse.

Paljud, sealhulgas mõned konservatiivide parlamendiliikmed, on nõudnud Cummingsi vallandamist reisi ettevõtmise eest vaid neli päeva pärast karantiini algust. Leiboristide sõnul rikkus Cummings selgelt reegleid.

„Ma ei arva, et ma olen nii erinev ja et on üks reegel minu ja teine reegel teiste inimeste jaoks,” ütles Cummings ajakirjanikele. „Ma ei kahetse seda, mida tegin.”

Cummingsi sõnul mõistis ta, et keegi ei hoolitse Londonis lapse eest, kui lisaks naisele jääb haigeks ka tema, ning otsustas seetõttu Durhami krahvkonda sõita.

Johnson teatas, et tema jaoks on Cummings keegi, kes hoolib väga oma perekonnast ja andis pere heaks oma parima.

Leiboristide asejuht Angela Rayner ütles aga, et tunniajast pressikonverentsi oli valus vaadata.

„Ta rikkus selgelt reegleid,” ütles Rayner. „Peaminister ei ole suutnud tegutseda riiklikes huvides. Ta ei oleks kunagi pidanud lubama sellist olukorda oma personali liikmega.”

Liberaaldemokraatide juht Sir Ed Davey kutsus Johnsonit Cummingsit vallandama. „Tema keeldumine sündsustundest vabandada on solvang meile kõigile. See paljastab kõige hullema tema elitaristliku ülbuse kohta,” ütles Davey.

Cummingsi vallandamist nõudis ka Šoti Rahvuspartei (SNP) parlamendifraktsiooni esimees Ian Blackford.