Saksamaa Majandus- ja Sotsiaaluuringute Instituudi (WSI) eile avaldatud uuringus leiti, et koroonakriis tugevdab traditsioonilist käitumist, vahendab Deutsche Welle.

7677 palgatöötaja andmete põhjal leiti, et palgalisi töötunde oli vähendanud 27% palgatööd tegevaid emasid ja vaid 16% isasid, teatasid WSI uurijad Bettina Kohlrausch ja Aline Zucco.

Koolide ja lasteaedade sulgemise tõttu märtsi keskel langes suurem osa alla 14-aastaste laste eest hoolitsemisest emade õlule, kes niigi teenisid vähem, teatas WSI.

„54% uuritud naistest ja vaid 12% meestest ütlesid, et vastutavad suurema osa laste eest hoolitsemise eest,” märkisid autorid.

Sellistel suundumustel on dramaatilised pikaajalised mõjud naiste sissetulekutasemele ja need laiendavad diskrimineerivat soolõhet, ennustas instituut.

„Traditsioonilised naiste ametid on tihti süstemaatiliselt olulised, aga halvasti maksud,” märkis WSI, ennustades naiste jaoks pika aja jooksul hävitavaid tagajärgi.

Kriis oma finantssurvega jättis täiendava laste eest hoolitsemise töö koorma peamiselt naiste õlule, teatas WSI ja kutsus võime tagama kriisi tõttu kaotatud palga parema kompenseerimise.

Töötavate lapsevanemate hulgas vastas 52% protsenti üksikvanematest, et teenida püüdmine samal ajal laste eest hoolitsedes on olnud „äärmiselt stressirikas” või „väga stressirikas”.

Kahe vanemaga peredest vastas 48%, et ka nemad tunnevad suurt stressi.

Leiti ka, et naised, kes olid tihti juba niigi osaajalisel tööl, pidid alluma tööandjate otsustele kasutada riigi toetatud vähendatud töö skeemi, mis tähendas kuusissetuleku kahanemist.

Sellistel naistel oli „oluliselt väiksem tõenäosus” saada riigi toetust kaotatud palga korvamiseks. Lühendatud ajaga tööl oli 36% meestest ja 28% naistest.