Ladina-Ameerika riikidest on koroonaviirus kõige rängemini tabanud just Brasiiliat. Kokku on seal nakatumisjuhtumeid 202 918 ja surnud on 13 933 inimest, selgub tervishoiuministeeriumi andmetest, vahendab Reuters.

Bolsonaro peab osariikide ja kohalike võimude sotsiaalse distantsi hoidmise meetmeid majandust hävitavateks ning pöördus eile oma majanduse taasavamise kampaaniaga äriringkondade poole.

Videokonverentsil majandusjuhtidega käskis Bolsonaro „mängida karmilt” Brasiilia suurima rahvaarvuga ja rikkaima, riigi majanduse veduriks nimetatud São Paulo osariigi kuberneri João Doriaga, kes on andnud välja sotsiaalse distantsi hoidmise korraldused ja öelnud, et ei allu Bolsonaro viimasele korraldusele avada spordiklubid ja ilusalongid.

„Üks mees otsustab São Paulo tulevikku,” ütles Bolsonaro Doriale viidates. „Ta otsustab Brasiilia majanduse tulevikku. Kogu lugupidamise juures, te peate kubernerile helistama ja mängima karmilt, mängima karmilt, sest see on tõsine asi, see on sõda. Kaalul on Brasiilia.”

São Paulo osariigis, mis annab kolmandiku Brasiilia majandustoodangust, on haiglad riigi kõige hullema haiguspuhangu tõttu viimse piirini viidud.

Kuberner Doria on kutsunud elanikke siseruumides püsima ja andnud korralduse kõigi mittehädavajalike teenuste sulgemiseks kuni 31. maini. Bolsonaro on aga püüdnud Doria tegevust õõnestada, kuulutades üha rohkem teenuseid hädavajalikeks.

Doria on üks vähemalt kümnest kubernerist, kes on öelnud, et ei allu Bolsonaro avamiskorraldusele.

„Kas inimesed surevad? Kahjuks inimesed surevad. Kahjuks, ükskõik, mis me teeme, sulgemisega või ilma, kaotame me jätkuvalt elusid,” on Bolsonaro öelnud. „Elude arv, mis kaotatakse majanduskaose tõttu sulgemiste pärast, saab olema palju suurem.”