Veel eile hommikul oli Washingtoni ülikooli tervishoiumõõdikute ja hindamise instituudi (IHME) mudeli järgi ennustatav surmajuhtumite arv 72 433, vahendab CNN.

Sellega seotult ennustab president Donald Trumpi mudel nakatumis- ja surmajuhtumite kasvu eesseisvatel nädalatel kuni umbes 3000 surmani päevas 1. juuniks, selgub sisedokumendist, mille sai oma valdusse ajaleht New York Times. Viimasel nädalal on USA-s surnud umbes 2000 inimest päevas, selgub Johns Hopkinsi ülikooli andmetest.

Juhtumite arvu kasv mõlemas mudelis on seotud lõdvendatud sotsiaalse distantsi hoidmise ja suurenenud liikuvusega USA-s. Osariigid, sealhulgas Florida, Colorado, Indiana, Nebraska ja Lõuna-Carolina on lõdvendanud piiranguid, et elustada majandust ja rahustada rahutuid elanikke.

IHME direktor dr Christopher Murray ütles CNN-ile, et teiste tegurite hulgas on see, et osariigid lisavad statistikasse oletatavad Covid-19 surmad, ja kasvav juhtumite arv riigi lihatööstustes.

„Ma arvan, et väljakutse on meie jaoks välja mõelda, milline on sotsiaalse distantsi hoidmise mõõdukas tempos lõdvendamise trajektoor, mis kaitseb meid suurte kasvude või isegi täiemõõdulise viiruse tagasituleku eest,” ütles Murray.

Projektsioonid ütlevad selgelt, et taasavamistega kaasneb surmarisk.

IHME tervishoiumõõdikute professor Ali Mokdad ütles CNN-ile, et suuremate arvude ennustamisele on mitmeid põhjuseid.

„Üks neist on suurem mobiilsus enne lõdvendamist, sotsiaalse distantsi hoidmise enneaegne lõdvendamine,” ütles Mokdad. „Me lisame ka rohkem oletatavaid surmi ja me näeme näiteks palju puhanguid Kesk-Läänes.”

Mokdadi sõnul mõjutavad nakatumist mitmed muutujad, nagu kuumus, testimisvõimekus ja elanikkonna tihedus, aga tähtsaim on liikuvus.

Praegu on Mokdadi sõnul näha suurenenud liikuvust, mis viib suremuse kasvule USA-s.

Johns Hopkinsi ülikooli andmetel on USA-s koroonaviiruse tõttu surnud 68 000 inimest ja nakatumisjuhtumeid on üle 1 180 000.