Seni on Rootsis ametlikel andmetel Covid-19-sse surnud 2462 inimest, vahendab Yle Uutiset.

Professorid esitlesid oma modelleeringuid eile õhtul Rootsi televisiooni SVT uudistesaates.

Wennergren ütles, et prognoos põhineb mitmetel teguritel, muu hulgas Rootsist koroonaolukorras eespool olevate riikide arvudel, andmetel haigestunute kohta ja tervishoiusüsteemi võimekusel. Surmade lõplik arv sõltub palju sellest, kes lõpuks nakatuvad ning kas leviku tempot suudetakse aeglustada ja tekitada karjaimmuunsust.

Kui Wennergren erinevad arvutused ühendas, oli tulemuseks see, et Rootsis sureb koroonaviiruse tagajärjel suure tõenäosusega 10 000-20 000 inimest.

Britton tegi oma üleriiklikud arvutused Stockholmi koroonaviirusealase olukorra põhjal. Selle prognoosi järgi saab mai alguseks koroonaviiruse 26% Stockholmi lääni elanikest. Praegu on läänis registreeritud 1319 koroonaviirusega seotud surmajuhtumit.

Brittoni lõplik arv on sama, mis Wennergrenilgi: koroonaviiruse tõttu sureb Rootsis tõenäoliselt 10 000-20 000 inimest.

„Oleme teinud arvutused eraldiseisvalt, aga jõudnud enam-vähem sama lõpptulemuseni,” ütles Britton eile SVT uudistesaates.

Wennergren hindas ka koroonaviiruse pandeemia ülemaailmseid tagajärgi. Surmajuhtumeid võib lõpuks tulla kuni 32 miljonit.

„Seda võib võrrelda iga-aastaselt nälga ja alatoitlusse surijate arvu ehk kaheksa miljoni või HIV seni nõutud ohvrite arvu ehk 32 miljoniga,” asetas Wennergren arvud taustsüsteemi.