Merkel on mures, et sakslased löövad pärast poodide avamises kokkuleppele jõudmist sotsiaalse distantsi hoidmisele käega, vahendab Reuters.

„Just sellepärast, et arvud tekitavad lootust, tunnen ma end kohustatud olevat ütlema, et see vahetulemus on habras. Me oleme õhukesel jääl, kõigi aegade kõige õhemal jääl,” ütles Merkel Bundestagi ees esinedes.

„Me ei ole veel kaugeltki pääsenud,” ütles Merkel ja hoiatas: „Me ei ela pandeemia lõppfaasis, vaid alles alguses.”

„Kui me näitame üles suurimat võimalikku vastupidavust ja distsipliini selle pandeemia alguses, suudame naasta majandusliku, ühiskondliku ja avaliku elu juurde kiiremini ja kestlikumalt,” jätkas Merkel.

Rääkides Euroopa Liidu reageeringust viiruse majanduslikule mõjule ütles Merkel, et mõnede riikide üleskutsed Euroopa Liidu ühisele laenule koos ühiste kohustustega ei ole õige tee.

„See oleks väga keeruline protsess, kulutaks aega ja isegi ei aitaks kedagi praeguses olukorras, sest me vajame selle kriisiga tegelemiseks kiireid instrumente,” ütles Merkel, kutsudes selle asemel koostama Euroopa majanduspaketti eesmärgiga toetada järgmisel kahel aastal kasvu.

„Meie konsultatsioonid täna ei ole veel detailide paika panemiseks ega ulatuse otsustamiseks, aga üks asi on juba selge: solidaarsuse vaimus peame me olema valmis piiratud ajaperioodi jooksul andma väga teistmoodi, mis tähendab palju suuremaid, panuseid Euroopa Liidu eelarvesse,” ütles Merkel.