Pärast ligi viis nädalat kestnud piirangumeetmeid on nii surma- kui ka nakatumisjuhtumite arvu kasv viimasel kahel nädalal aeglustunud. Nüüdseks on surmajuhtumeid ametlikult kokku 19 130, vahendab AFP.

„Surmade tegelikku arvu on keeruline teada,” ütles Hispaania tervishoiuministeeriumi hädaolukordade koordinaator Fernando Simón.

Kõigist surmajuhtumistest 56% on registreeritud Madridi regioonis ja Kataloonias, aga mõned ametnikud ütlevad, et arvud ei ole õiged ega sisalda väljaspool haiglaid surnuid.

Madridi regioonis on ametlikult 6877 surmajuhtumit, aga kolmapäeval ütles sealne tippametnik, et õige arv on tõenäoliselt üle 10 000.

Kataloonias, kus ametlikult on surnud 3855 inimest, võib tegelik arv olla üle 7000, mis on pannud regionaalvalitsust teatama muudatustest arvepidamismeetodites.

„Seni andsid ametlikke arve Kataloonia haiglad, lugedes kokku inimesi, kes seal surid,” teatas Kataloonia valitsus kolmapäeval. „Aga alates tänasest ... kogutakse arve ka surmade kohta eakate ja hooldekodudest kogu Katalooniast, mis järgneb korraldusele matuseteenistustele selle informatsiooni andmiseks.” Kataloonia valitsus teatas uueks surmade arvuks 7097.

Matusebüroode numbrid põhinevad andmetel nende kohta, kes on surnud Covid-19-sse, ja nende kohta, kellel on olnud nakatumisele vastavaid sümptomeid, aga keda ei ole testitud, teatas Kataloonia valitsus.

Simón ütles aga, et tähtis on saada kinnitus, kas need ohvrid on andnud positiivse proovi või mitte.

Viimaste ohvrite hulgas Hispaanias on Tšiili menukirjanik Luis Sepúlveda, kes suri Hispaania põhjaosas Oviedos, teatas tema kirjastus.