Trump lubas kuberneridele, et nad saavad juhtida protsessi ise föderaalvalitsuse abiga, vahendab BBC News.

Trump kuulutas eile oma igapäevasel briifingul välja „järgmise rinde meie sõjas – Ameerika taasavamise”.

„Ameerika tahab olla avatud ja ameeriklased tahavad olla avatud,” ütles Trump. „Üleriiklik sulgemine ei ole kestlik pikaajaline lahendus.”

Trumpi sõnul ohustab pikaajaline sulgemine rahvatervist. Ta hoiatas narkootikumide ja alkoholi tarvitamise, südamehaiguste ning teiste füüsiliste ja vaimsete probleemide järsu kasvu eest.

Trump ütles ajakirjanikele, et terved kodanikud hakkavad saama tööle naasta, kui tingimused seda lubavad. Jätkuvalt kutsutakse üles hoidma sotsiaalset distantsi ja püsima kodus, kui tuntakse end halvasti.

Trumpi sõnul viiakse USA majanduse avamine läbi „üks ettevaatlik samm korraga”, aga ta kutsus kubernere liikuma edasi „väga, väga kiiresti, sõltuvalt sellest, mida nad tahavad teha”.

Administratsiooni 18-leheküljeline dokument kirjeldab kolme faasi osariikide majanduse taasavamiseks ja iga faas kestab vähemalt 14 päeva. Juhiseid saab täies mahus vaadata siin.

Juhised sisaldavad soovitusi, mis kehtivad kõigi kolme faasi kohta, sealhulgas isikliku hügieeni, tööandajate sotsiaalse distantsi hoidmise meetmete, testimise ja kontaktide jälitamise kohta.

Esimene faas sisaldab suuresti praegusi piirangumeetmeid, nagu mittehädavajaliku reisimise vältimist ja gruppidesse kogunemisest hoidumist. Samas öeldakse, et näiteks restoranid, pühakojad ja spordiga tegelemise kohad võivad tegutseda range füüsilise distantsi hoidmise reeglite alusel.

Kui koroonaviiruse taas levima hakkamise kohta tõendeid ei ole, lubab teine faas taastada mittehädavajaliku reisimise. Koolid võib uuesti avada ja baarid võivad töötada „vähendatud seisuruumi hõivamisega”.

Kolmandas faasis võivad osariigid, kus sümptomid ja nakatumisjuhtumid endiselt vähenevad, lubada avalikku suhtlemist füüsilise distantsi hoidmisega ja kaotada piirangud personalile töökohtadel. Võidakse lubada hooldekodude ja haiglate külastamist ning baarid võivad sisse lasta rohkem inimesi.

Mõned regioonid võivad hakata naasma normaalsusse pärast kuupikkust hindamisperioodi, öeldakse dokumendis.

Valge Maja koroonaviiruse töögrupi koordinaator dr Deborah Birx ütles eilsel briifingul, et osariigid võivad kolme faasi läbides lubada üha enamatel töötajatel järk-järgult tööle naasta.

Kolmas faas oleks „uus normaalsus”, teatas Birx, ja ka siis kehtiks soovitus, et riskigrupis olevad inimesed peaksid rahvarohkeid kohti vältima.

Trump on viimastel päevadel vaielnud kuberneridega piirangute lõdvendamise ajastuse üle, aga on nüüd leppinud, et tema volitused on juhiste väljaandmisel piiratud.

„Te teete enda otsused,” ütles Trump eile. „Teie hakkate seda juhtima, meie hakkame teid aitama.”

New Yorgi osariigi kuberner Andrew Cuomo ütles eile, et tema osariigis kehtib kojujäämiskorraldus 15. maini. New Yorgi ametnike sõnul näitab olukord USA koroonaviiruse epitsentris sel nädalal stabiliseerumise märke, kuigi iga päev on endiselt sadu surmajuhtumeid.

Michigani, Ohio, Wisconsini, Minnesota, Illinoisi, Indiana ja Kentucky kubernerid teatasid et teevad koostööd kogu regiooni avamiseks.

Michiganis, kus on surnud üle 1700 inimese, on kuberner Gretchen Whitmeri rangetele piirangumeetmetele vastuseisu väljendatud. Kolmapäeval tulid elanikud tänavale, kui kuberner teatas kojujäämiskorralduse pikendamisest.