48-aastane Austraaliast pärit Assange sai väidetavalt 37-aastase Lõuna-Aafrika Vabariigis sündinud advokaadi Stella Morrisega kaks poega, kellest üks on kahe- ja teine üheaastane, vahendab Mail on Sunday.

Morris armus vastuolulisse WikiLeaksi asutajasse viis aastat tagasi, kui külastas teda, et aidata takistada Assange'i väljaandmist USA-le, kus ta seisab silmitsi spionaažisüüdistustega.

Hetkel viibib Assange range režiimiga Belmarshi vanglas.

Morris otsustas nende suhte ja poegade sünni avalikustada, kuna kardab koroonaviiruse tõttu Assange'i elu pärast. Morris taotles Assange'i vabastamist kaotsjoni vastu seoses Briti valitsuse kavaga vabastada tuhandeid vange, et tõkestada koroonaviiruse levimist vanglates.

Morrise sõnul kannatab Assange kroonilise kopsuhaiguse käes ja tal on vaimse tervise probleemid.

Möödunud kuul keeldus kohus meest kautsjoni vastu vabastamast, leides, et selleks ei ole alust.

Assange redutas aastaid Ecuadori saatkonnas, et vältida enese väljaandmist Ameerika Ühendriikidele, kus teda süüdistatakse USA salajaste luuredokumentide avalikustamise tõttu spionaažis.

Varem soovis Assange'i väljaandmist ka Rootsi, kus ta käis 2010. aasta augustis. Meest süüdistati vägistamises, seksuaalses ahistamises ja väljapressimises. Assange eitas neid süüdistusi ja keeldus laskmast end üle kuulata, sest kartis, et Rootsi annab ta välja USA-le.

Sama aasta novembris võttis Stockholmi kohus Assange’i tagaselja vahi alla. Assange asus elama Suurbritanniasse, kus ta varjas end alates 2012. aastast Ecuadori saatkonnas Londonis. Möödunud aasta aprillis võttis Ecuador temalt varjupaigaõiguse ja Briti politsei vahistas ta.

Rootsi loobus möödunud aastal Assange'i vastu esitatud süüdistustest, USA süüdistused on endiselt jõus.