Oxfordi ülikooli vaktsinoloogiaprofessor Sarah Gilbert ütles ajalehele The Times, et ta on “80 protsenti kindel”, et tema meeskonna väljatöötatav vaktsiin toimib ning inimkatsed selle väljaselgitamiseks peaksid algama juba järgmisel nädalal.

The Timesi teatel on Briti valitsus nõus rahastama miljonite annuste tootmist juba enne vaktsiini käikulaskmist, kui tulemused näivad lootustandvad. See võimaldaks vaktsiini avalikkusele kättesaadavaks teha nii pea, kui töö selle efektiivsuse tõestamisel lõpule jõuab.

Ministrid näevad küll vaeva, et leida sobiv strateegia piirangute leevendamiseks, ent pikaajalised lootused normaalsesse ellu naasmiseks on jätkuvalt vaktsiinil.

Isegi kui koroonaviiruse leviku peatamise meetmeid lähinädalatel leevendatakse, usuvad ametnikud, et ilma vaktsiinita tuleks veel pikaks ajaks jätta kehtima mõni sotsiaalse distantseerimise nõue, näiteks kodust töötamine või riskirühma kuuluvate inimeste ühiskonnast eraldamine.

Professor Gilberti meeskond on üks kümnetest kogu maailmas, kes üritavad leida vaktsiini, ja on Suurbritannias kõige arenenum. Nad on töötanud seitse päeva nädalas, et kiirustada läbi erinevate ette nähtud arenguetappide.

"Ma arvan, et on suur tõenäosus, et see toimib, tuginedes sellele, mida oleme seda tüüpi vaktsiinidega suutnud saavutada," ütles ta. "Ma ei paku lihtsalt huupi ning iga nädala möödudes on meil rohkem andmeid, mida vaadata... Tõenäosuseks pakuksin oma isiklikul hinnangul 80 protsenti."

Küsimusele, kas toimiva vaktsiini valmimise kõige optimistlikum stsenaarium on september, vastas Gilbert: "Jah ja me peame seda tegema." Tema sõnul saavutatakse läbimurre sügiseks juhul, kui "kui pea kõik läheb ideaalselt".

Ta lisas siiski: "Keegi ei saa lubada, et see töötab." Miljonite annuste valmistamine võib võtta mitu kuud ja professor Gilbert rõhutas, et ta rääkis valitsusega tootmise alustamisest veel enne lõplike tulemuste selgumist.