"Valitsused peaksid oma inimeste suhtes olema läbipaistvad, teavitama regulaarselt rakendatavatest meetmetest ja nende eeldatavast kestusest. On hädavajalik, et valitsused kinnitaksid elanikkonnale, et kui see kriis on möödas, saab elu normaliseeruda," ütles Gebreyesus erakorralisel veebifoorumil.

Organisatsiooni juht juhtis tähelepanu asjaolule, et paljudes riikides kehtestati inimeste distantseerimiseks väga ranged piiravad meetmed: piiride sulgemine, eriolukorra kehtestamine, linnade ja tervete riikide äralõikamine, koolide ja ettevõtete sulgemine.

“Selliseid enneolematuid kriisimeetmeid dikteerib soov kaitsta elanikkonda viiruse leviku vähendamise kaudu, et haiguskõverat sujuvamaks muuta. Nende meetmete rakendamisel on vaja austada inimõigusi ja inimeste väärikust, nagu on ette nähtud rahvusvahelistes tervishoiueeskirjades, piirkondlikes inimõigusi käsitlevates dokumentides, sh Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioonis, samuti Inimõiguste ülddeklaratsioonis," rõhutas tervishoiuorganisatsiooni peadirektor.

WHO valmistab ette ka seadusandlike meetmete ülevaadet, mida erinevad riigid on koroonaviiruse vastu võitlemiseks tarvitusele võtnud, lisas Gebreyesus. "WHO teeb koostööd ekspertide ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega rahvatervise valdkonna seaduste kohaldamise ülevaatamiseks. Covid-19 hävitab meie ühiskonda, kuid see pandeemia ei tohi ega tohiks meie aluseid raputada," ütles ta.