Märtsi alguses hakkasid Lapschies ja väike rühm eakaid üürnikke Oregoni osariigis Liibanoni linnas asuvas veteranide kodus ennast halvasti tundma. Nad olid esimeste Oregoni elanike seas, kes andsid koroonaviiruse suhtes positiivse proovi, ja Lapschieside perekond muretses, et haigus osutub nende armsale Billile surmavaks.

"Me kõik arvasime seda. Ta oli 103-aastane. Kui suur oli tõenäosus, et ta sellest välja tuleb?" tunnistas mehe lapselaps Jamie Yutzie usutluses ajalehele The Washington Post.

Üle maailma leviv Covid-19 on eriti surmav just vanemate inimeste seas, kes vannuvad sellest tingitud tüsistustele kiiremini alla kui viirusesse nakatuvad noored. Hoolimata sellest on aga ka mõned väga eakad patsiendid viirusest võitu saanud.

95-aastane mees, kes elab samuti Oregonis, paranes eelmisel kuul koroonaviirusest pärast kergete sümptomite avaldumist. Seattle'is toibus aga 90-aastane naine pärast nakatumist sealses hooldekodus, mis oli üks nakkuspuhangu varajastest epitsentritest USA-s.

Arstid ütlesid eelmisel kuul esmalt Lapschiesite perekonnale, et mehel diagnoositi kopsupõletik, ütles Yutzie. 11. märtsil tehti talle ka koroonaviiruse proov, mis osutus positiivseks.

Lapschies'i haigus kulges nagu sõit Ameerika mägedel. Mõnel päeval näis ta paranevat, naeratades kaitsemaski tagant, kui arstid tal palavikku mõõtsid ja hingamishäireid kontrollisid. Teistel päevadel ta seisund aga taas halvenes.

"Antud viiruse põdemine käib üles-alla ning te ei tea tegelikult, mida järgmine päev toob," tõdes Yutzie. "Mitme pika päeva möödudes, kus me ei olnud veel endiselt päris kindlad, mis saab, läks tal aga ühtäkki lihtsalt paremaks."

Mehe perekond külastas teda mitu korda nädalas, lehvitades talle läbi toas asuva akna ja rääkides temaga telefoni teel. Reedel ütlesid arstid, et veteran on viirusest paranenud ja võib oma sünnipäeva tähistada, rääkis lapselaps. Oma 104. sünnipäevaks kolmapäeval oli Lapschies n-ö jalul, suutis maski näo eest võtta ja esimest korda nädalate jooksul taas välja värsket õhku nautima minna.

"Ta on täielikult taastunud. Ta on väga ülemeelik," rääkis tütar Carolee Brown ajalehele Oregonian. "Ja ta on väga põnevil."

Lapschies toibus Covid-19-st vahetult enne oma 104. sünnipäeva 1. aprillil.

William Lapschies sündis 1. aprillil 1916 ja töötas pärast keskkooli lõpetamist Oregoni paberivabrikus. Ta abiellus 1939. aastal oma naise Almadean Buetelliga. Tänaseks on neil kaks tütart, kuus lapselast, 14 lapselapselast ja viis lapselapselapselast. 1943. aastal arvati mees USA armeesse ja pärast teenistusest lahkumist töötas ta automüüjana. Tema naine suri munasarjavähki 2001. aastal pärast seda, kui paar oli olnud abielus 62 aastat.

104-aastane mees elas oma peretalus kuni 2014. aastani, mil ta müüs selle oma lapselapsele ja kolis vanadekodusse. 2019. aastal asus ta ümber elama veteranide kodusse, jutustas Yutzie.

Yutzie külastas koos oma venna ja vanematega kolmapäeval veteranide kodu, et tähistada vanavanaisa taastumist ja tema 104. sünnipäeva. Lapschiesel lubati välja minna ja nautida päeva koos oma perega, kuigi ta pidi nendega siiski kahemeetrist vahet hoidma.

Hiljem tõid tema lapselapsed kohale šokolaadikoogi ja rääkisid temaga toas oleva akna kaudu. Bill naeratas. "Tal on see suur-suur nakkav naeratus, mis lihtsalt sütitab terve toa," ütles Yutzie.

Lapschiesi taastumine Covid-19-st on paljudele inimestele inspiratsiooni andnud, tunnistas tema lapselaps ajalehele The Washington Post, ja tema nakkav rõõmsameelsus aitas perekonnal neil keerulistel nädalatel olukorraga toime tulla.

Isegi Oregoni kuberner Kate Brown soovis Lapschiesile kolmapäeval sünnipäeva puhul õnne. "Palju õnne sünnipäevaks Billile tema 104. sünnipäeval!" kirjutas Brown oma Facebooki kontol. "Ta on üks Oregoni auväärsetest veteranidest ning ühtlasi on ta just toibunud Covid-19-st."