Vene lennuk meditsiinivarustusega maandus New Yorgis kolmapäeval ja lennujuht tänas piltoote „abi eest, mis te toote“. Saadetis saabus mõni päev pärast presidentide Donald Trumpi ja Vladimir Putini telefonivestlust, vahendab CNN.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortaguse sõnul ostis USA muu hulgas hingamisaparaate ja isiklikke kaitsevahendeid.

„Mõlemad riigid on andnud kriisiaegadel minevikus teineteisele humanitaarabi ja teevad seda kahtlemata uuesti tulevikus,“ ütles Ortagus. „See on aeg teha koostööd, et saada võitu ühisest vaenlasest, mis ähvardab meid kõiki.“

„Ma hindame, et Venemaa müüb neid kaupu alla turuväärtuse,“ lisati välisministeeriumist.

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova ütles eile, et poole kaubast maksis kinni Venemaa riiklik Otseinvesteeringute Fond ja teise poole USA.

Trump ei maininud eilsel briifingul, et varustus osteti. Selle asemel nimetas ta seda „väga kenaks pakkumiseks“ ja ütles, et on avatud abiks ka tulevikus.

„See on väga kena žest president Putini poolt ja ma oleksin võimud öelda „ei, aitäh“ või ma oleksin võinud öelda „aitäh“. Ja see oli suur lennukitäis väga kõrgekvaliteedilisi meditsiinitarbeid. Ja ma ütlesin „ma võtan selle“,“ rääkis Trump.

USA mitmed endised ametnikud olid otsusest osta varustust ühelt USA traditsiooniliselt vastaselt ja läbipaistvuse puudumisest selle ümber segaduses.

„Võib-olla on see selline juhtum, kus bürokraatia on mures ja peab tagaplaanil täitma otsust, mille Trump tegi üksi, aga ei taheta minna liiga palju detailidesse, et vältida vastureaktsiooni,“ ütles üks endine ametnik.

Teisel ametnikul oli raskusi leida mingitki õigustust sellele, et Trumpi administratsioon lubab Venemaal olla usaldusväärne USA-s defitsiitsete kaupade allikas.

„On tõsiselt raske mõista, miks nad ei räägi selgelt. Seda oleks lihtne seletada,“ ütles ametnik. „See tõstab esile ka seda, kui palju abi annab USA teistele riikidele ja kui palju sisse tuleb.“

Venemaale kehtib arvukalt USA sanktsioone. Endine Venemaale ja sanktsioonide poliitikale spetsialiseerunud diplomaat Daniel Fried ütles CNN-ile, et see näitab Vene institutsioonidega humanitaarvaldkonnas asjaajamise keerukust, kui samal ajal tõrjutakse Venemaa agressioone.

Endine diplomaat Brett McGurk nimetas saadetist, mille Moskva kuulutas humanitaaržestiks, „propaganda kullasooneks“.

Atlandi Nõukogu digitaalse uurimislabori direktor Graham Brookie ütles, et seal nähakse „tohutut hulka neid „Venemaa on siin, et aidata“ sõnumeid, positiivset propagandat“.

„Venelased saadavad nii palju lennukeid kui võimalik, et luua ettekujutus, et me oleme Venemaast sõltuvad,“ ütles kolmas endine ametnik. „Kui me jääme seda vastu võtma, näitab see meid nõrga ja neid tugevana.“

Carnegie Rahvusvahelise Rahu Sihtkapitali Venemaa ja Euraasia programmi asepresident Andrew Weiss ütles, et see samm aitab kaasa Venemaa laiematele välispoliitilistele eesmärkidele.

„On pidevad katsed põhimõtteliselt öelda, et kõik, mille üle Lääs võib muret tunda, on alusetu,“ ütles Weiss.

„Mitmes suhtes on Donald Trumpi kohtlemine Venemaa poolt omandanud trollimise aspekte, kus nad kasutavad Trumpi katseid keerata ette uus lehekülg Venemaa välispoliitiliste vaadete tuumikelementide rõhutamiseks, milleks on see, et USA poliitika on naeruväärne,“ ütles Weiss. „Ma arvan, et see on lihtsalt järjekordne juhtum, mida me oleme näinud, kus venelased on Trumpi Valge Maja üle kavaldanud.“