„Täna vabastas lennukindjate löögigrupi ülem, kontradmiral Stewart Baker USS Theodore Roosevelti juhtiva ohvitseri, kapten Brett Crozieri minu korraldusel ametist,“ ütles USA mereväeminister Thomas Modly pressikonverentsil Pentagonis, vahendab CNN.

Modly ütles, et Crozier vabastati „olukorra äärmiselt vale hindamise“ ja „tuletormi“ tekitamise tõttu, levitades liiga laialdaselt memo oma mure kohta.

Modly sõnul ei vabastatud Crozieri mingite tõendite tõttu, et ta lekitas memo ajakirjandusele, vaid pigem selle eest, et ta „lasi Covidi puhangu olukokorra keerulisusel oma laeval varjutada oma võimet tegutseda professionaalselt, kui põhiosa ajast oli vaja professionaalselt tegutseda“.

„Mul ei ole informatsiooni ega püüa ma väita, et ta lekitas selle informatsiooni. Selle avaldas San Francisco Chronicle. See kõik tuli suure üllatusena meile kõigile, et see oli lehes, ja see on esimene kord, kui ma seda nägin,“ ütles Modly.

Modly nimetas Crozieri sõnumit „väljapurske e-kirjaks kõigile, keda ta tunneb“.

„Me ei ole sõjas. Meremehed ei pea surema. Kui me kohe ei tegutse, ei suuda me korralikult hoolitseda oma kõige väärtuslikuma vara, meie meremeeste eest,“ kirjutas Crozier.

Modly sõnul vabastati Crozier, sest ta läks mööda käsuliinist ja saatis oma memo ebaturvalise süsteemi kaudu, suurendades sellega võimalust, et see võib lekkida.

USA esindajatekoja relvateenistuste komitee juhtivad demokraadid mõistsid Crozieri vabastamise eile oma avalduses hukka.

„Kuigi kapten Crozier läks selgelt mööda käsuliinist, on tema vabastamine sellel kriitilisel hetkel, kui meremehed USS Theodore Roosevelt pardal on silmitsi Covid-19 pandeemiaga, destabiliseeriv samm, mis tõenäoliselt seab meie sõjaväelased suuremasse ohtu ja ohustab meie laevastiku valmisolekut,“ öeldakse avalduses. „Covidi pandeemia kujutab endast uusi väljakutseid ja on palju, mida me veel ei tea. Kapten Crozier oli õigustatult mures oma meeskonna tervise ja ohutuse pärast, aga ta ei tegutsenud tohutu surve all asjakohaselt. Tema vabastamine on aga ülereageerimine.“

USA riigikaitseametnikud ütlesid eile CNN-ile, et USS Theodire Roosevelti 114 meeskonnaliiget on andnud positiivse koroonaviiruse proovi.

Kolmapäeval ütles Modly, et laeva umbes 4800 meeskonnaliikmest on testitud 1273. Umbes tuhat meeskonnaliiget oli Modly sõnul evakueeritud Guamile, kus lennukikandja praegu sadamas seisab.