Helsingi linna tervishoiuteenuste juht Leena Turpeinen ütles, et uus karantiinipraktika võeti sadamates kasutusele täna hommikul. Korraldus sadamate karmima kontrolli kohta tuli sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumilt eile, vahendab Yle Uutiset.

„Ministeeriumi korralduse järgi hakkasime organiseerima samasugust kontrolli reisisadamatesse nagu on juba kasutusel Helsingi-Vantaa lennuväljal,“ ütles Turpeinen. „Oleme olnud Helsingi Läänesadamas laevadel vastas hommikust alates.“

Reisijatele antakse enne piiri ankeet, milles nad kirjeldavad oma tervislikku seisundit.

Sadamasse saabuvad reisijad jaotatakse kaheks. Hingamissümptomitega reisijad saadetakse tervishoiupersonali juurde ja neile tehakse koroonatest.

„Pärast testi kaardistatakse võimalik ravivajadus. Kui sümptomeid ei ole, läheb reisija kahenädalasesse karantiini oma koju või korraldatud majutusse,“ ütles Turpeinen.

Ilma sümptomiteta reisijad sõidavad takso või oma autoga koju või korraldatud majutusse. Eeldatakse, et karantiini minnakse koju. Ühistranspordi kasutamine on välismaalt saabuvatel reisijatel keelatud.

Helsingi piirkonna ühistranspordikeskus HSL teatas eile, et alates tänasest trammid tervishoiuvõimude soovitusel Läänesadamasse üldse ei sõidagi.

Helsingis saabub reisilaevu Vuosaari sadamasse, Läänesadamasse ja Lõunasadamasse.

Soome valitsuse otsusega peavad kõik välismaalt Soome naasvad inimesed olema kaks nädalat karantiinis.

Turpeineni sõnul ei olnud enne keskpäeva sadamatesse saabunud ühtki sümptomitega reisijat.

Reisiliiklus on praegu Helsingi sadamates rahulik. Reisijaid saabus Turpeineni sõnul enne keskpäeva Eestist ja Saksamaalt Travemündest kokku umbes paarsada.