Finnair alustas liiklust sel liinil laupäeval, 28. märtsil, kasutades tühje reisilennukeid Airbus A350-900, mis sisaldavad vaid kaupa. Tagasilende kasutatakse kaitsevahendite ja proovimaterjalide Soome toomiseks.

Lõuna-Koreal on kõrge testimisvõimekus, mille tõttu alustasidki soomlased rahvusvahelist katsekoostööd sealse partnerlaboriga. Eesmärk on võimaldada järgmise kahe nädala jooksul analüüsida 18 000 proovi. Tulemused saadakse kahe päevaga pärast proovide võtmist.

"Olen väga uhke selle üle, kui kiiresti see operatsioon lühikese ajaga võimalikuks sai," ütles Mehiläineni tegevjuht Janne-Olli Järvenpää. Ta rõhutas, et oluline on testida kõiki raskelt haigeid patsiente ning haigete hooldamisel on tähtis, et ka arstid ja õed oleksid tööl kontrollitud ja terved.

Järvenpää tänas ka Soome ettevõtteid ja riigiasutusi, kes plaanile õla alla panid. Erainitsiatiivil alanud Finnairi Souli-lende toetavad mitmed Soome suuremad jaekaubanduse, rahanduse ja ekspordi valdkonna tööandjad, näiteks Ensto, Fazer, Kesko, Kone, Neste, UPM, Tieto, Valmet ja Wärtsilä.

Soome kaubanduskoja tegevjuhi Juho Romakkaniemi sõnul püüavad suurettevõtted anda oma panuse soomlaste tervise ja elu kaitseks. "Kaasatud ettevõtted on soovinud anda kõigile soomlastele ühesuguse võimaluse sümptomite kontrollimiseks. Meie ühine eesmärk on võidelda epideemiaga, sest iga nädal kriisis kärbib üle ühe miljardi euro meie majandusest," lisas ta.

Souli-lend on esimene ainult kaubavedudele keskenduv Finnairi operatsioon koroonakriisi ajal, kuid plaanime lende ka muudesse sihtkohtadesse, eeskätt Aasias, ütles Finnair Cargo juht Mikko Tainio.

26. märtsil välja antud juhenditega tagas Euroopa Komisjon reisilennukite kasutamise sellisteks toiminguteks ja kaubavedude jätkumise.

Mehiläineni nime all pakuvad ennetus- ja raviteenuseid pea 22 000 meditsiinitöötajat Soomes enam kui 500 asukohas.

Finnair lõpetas oma kargolennud 2015. aastal, vedades sestsaadik kaupa vaid reisilennukites koos reisijate pagasiga. Laiakereline Airbus 350 suudab ilma reisijateta lennates vedada kuni 60 tonni kaupa.