Need, keda on testitud, võidakse lubada tagasi tööle, kui nad on paranenud ja testid näitavad, et nad on immuunsed, mis annab Suurbritanniale järkjärgulise tee täielikust liikumiskeelust välja.

Kui hindamine näitab, et test on täpne, saab riikliku tervishoiuteenistuse personal selle oma kasutusse lähinädalatel. Muu elanikkond võib saada sellele ligipääsu interneti ja apteekide kaudu.

Suurbritannia peaminister Boris Johnson nimetas teste, mis näitaksid, kas inimesel on koroonaviirus, olukorda täielikult muutvateks. Need võimaldavad inimestel teada saada, et neil ei ole enam ohtu viirust saada ega levitada.

„Me suurendame massiliselt oma testimisprogramme, ostes tohutu arvu teste,“ ütles Johnson. Valitsus on tellinud 3,5 miljonit testimiskomplekti vähemalt kolmelt kommertstarnijalt. Inglismaa rahvaterviseteenistuse nakkusteenistuse direktor Sharon Peacock ütles eile parlamendikomiteele, et komplektide valideerimine peaks lõppema sel nädalal.

Test otsib immuunsüsteemi viirusele reageeringu põhimarkereid. Komplektid suudavad need tuvastada sõrmeotsast võetavast veretilgast. „Kasutamiseks on ostetud mitu miljonit testi. Me peame neid laboratooriumis hindama, sest need on uhiuued tooted, et olla kindel, et need töötavad, nagu väidetakse,“ ütles professor Peacock Briti parlamendi teaduse ja tehnoloogia valikkomiteele.

„Kui neid on katsetatud, ja see juhtub sel nädalal, ja suurem osa teste saabub, jagatakse need laiali kogukonda, kus hakkab olema mehhanism testi tellimiseks Amazoni kaudu, test viiakse läbi kodus ja saadetakse siis tagasi, et näha, kas need on positiivsed või negatiivsed,“ ütles Peacock.

Võrreldes tehnoloogiat rasedustestiga ütles Peacock, et inimeste jaoks on lihtne oma silmaga „ridu lugeda“, et teada saada, kas nad on nakatunud, kuigi testi teine versioon võib nõuda näiteks apteeki minekut, et verd analüüsida.

„Kui teil on antikehad, teate te, et teil on nakkus. See ei ole ainult võtmetähtsusega töötajatele, see on tavaelanikele. Me ootame, et aja jooksul on osa elanikkonnast positiivne ja see lubab neil minna tagasi tööle,“ ütles Peacock. „Ma arvaksin, et tuleb absoluutselt minimaalne tasu, kui tasu üldse tuleb. Hind võib olla takistus nende testide kättesaadavusele inimeste jaoks.“