Soome valitsus on teatanud, et kaalub Uusimaa muust Soomest isoleerimist koroonaviiruse levimise tõkestamiseks. Peaminister Sanna Marin ütles eile, et Uusimaa eraldamiseks on tugevad põhjendused, vahendab Yle Uutiset.

Kaitsevägi on Kaikkoneni sõnul juba valmistunud politsei võimalikuks abistamiseks.

„Olen õhutanud kaitseväge valmistuma selleks, et ametialase abi ülesandeid võib tulla,“ ütles Kaikkonen. „Kui volitatud ametkond palve esitab, on eeldus, et abi ka antakse.“

Kaikkoneni sõnul sõltuks liiklust kontrollima saadetavate ajateenijate ja kaadrisõjaväelaste arv abipalve ulatusest ja kestvusest.

„Politsei volitusi neil loomulikult ei oleks,“ lisas Kaikkonen.

Helsingi linnapea Jan Vapaavuori ütles eile pärastlõunal, et linn on juba alustanud võimalikeks liikumist piiravateks tingimusteks valmistumist.

Helsingis on tuvastatud kokku 274 koroonaviirusesse nakatumist. Eile teatati 60 uuest juhtumist. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkond (HUS) teatas eile, et piirkonnas on kinnitatud üle 500 koroonaviirusesse nakatumise.

Vapaavuori sõnul ei ole Uusimaa isoleerimine päris probleemivaba, sest linnas töötab palju näiteks arste ja õdesid, kes elavad väljaspool Uusimaad. Oluline on seega, et kriitilise personali liikumine suudetaks korraldada piirangutest hoolimata.

Uusimaa on oma elanikkonna struktuurilt suuremast osast muust Soomest erinev. Selle 1,7 miljonit elanikku on keskmiselt vanuselt nooremad ja tervemad.

Kui viirus levib Uusimaalt laialdaselt mujale Soome, satub tervishoid suure surve alla. Mujal Soomes on suhteliselt rohkem eakaid ja haigemaid inimesi kui Uusimaal. Nad põevad koroonaviirust raskemini kui tervemad ja nooremad.

Muu Soome haiglate võimekustest ei piisaks, kui suur hulk patsiente satuks korraga intensiivravile.

Soome õpetab praegu välja täiendavalt õdesid ja muudab haiglate muid osakondi intensiivraviosakondadeks. Varustust ja personali on eesmärk liigutada selle järgi, kuidas haigus Soome erinevates osades edeneb. Seetõttu on elutähtis, et nakkus ei leviks Uusimaalt mujale Soome ja nakkuse levimine üleüldse aeglustuks.

Kogu Uusimaa isoleerimine oleks liiga suur ülesanne. Asja vaadatakse nüüd läbi omavalitsuste kaupa, et isoleerimine oleks võimalikult täpne. Kuidas isoleerimine toimub, ei ole veel kindel. Võimalusi on pehmetest kontrollmeetmetest kuni teesulgudeni. Veel ei ole otsustatud, mis põhjendustel võiks piiri ületada.