Suurbritannias on täna paljud kutsunud karmimate piirangute kehtestamisele pärast seda, kui inimesed kasutasid nädalavahetusel ära suurepärast ilma, et koguneda parkidesse, randadele ja avaturgudele. Kardetakse, et paljud ei järginud soovitust hoiduda üksteisest vähemalt kahe meetri kaugusele, vahendab The Independent.

Peaministri pressiesindaja ütles briifingul Westminsteris, et veel pole tehtud ühtki otsust minna üle kohustuslikule kodudesse sulgumisele või nõuda mittehädavajalike äride sulgemist.

Aga ta lisas: „Me ei kõhkle edasiste meetmete tarvitusele võtmise ees, kui neid on vaja.“

Pressiesindaja sõnul on valitsus saatnud selge sõnumi: „Inimesed peavad kodus püsima, kui võimalik. See päästab elusid, kaitseb haavatavaid ja toetab tervishoiuteenistust. Kui inimesed lähevad välja suhtlema, kui nad ei peaks seda tegema, seavad nad inimeste elud ohtu. Kui informatsioon, mida me kogume, näitab, et sotsiaalne läbikäimine ei ole lõppenud, nagu me lootsime, peame me kasutusele võtma edasised meetmed.“

Pressiesindaja ei kinnitanud teateid, et Johnson seisab silmitsi ministrite „mässu“ ohuga, kui ta ei kehtesta kohe kohustuslikku kodudesse sulgumist.

Inimesed, kes eiravad valitsuse soovitusi koroonaviiruse pandeemia vastu võitlemiseks on väga isekad, teatas Suurbritannia tervishoiuminister Matt Hancock, kelle sõnul on samuti valitsus valmis rohkem tegutsema, kui vaja, vahendab BBC News.

Parlament arutab täna erakorralist seadusandlust, mis annaks volitused pandeemia vastu võitlemiseks.

Koroonaviirusesse surnute arv on Suurbritannias kasvanud 281-ni. Nende hulgas on ka muid haigusi põdenud 18-aastane.

Inglismaa riiklik tervishoiuteenistus teatas, et on kindlaks teinud 1,5 miljonit kõige suuremas ohus olevat inimest, kellega võetakse ühendust ja kes peaksid nüüd 12 nädalaks koju jääma.

Vanemaid on kutsutud lapsi kodus hoidma, kui vähegi võimalik.

Kinnitatud nakatumisjuhtumeid on Suurbritannias nüüd 5683.

Tervishoiuminister Hancock ütles BBC-le, et ei tea, miks mõned inimesed valitsuse soovitusi eiravad.

„See on väga isekas,“ ütles Hancock. „Tervishoiuteenistus teeb kõik, mis suudab ja valmistub selle viiruse levikuks. Kui inimesed lähevad vähem kui kahe meetri kaugusele teistest, kellega nad koos ei ela, aitavad nad viirust levitada ja selle tagajärjed lähevad maksma elusid ja see tähendab, et see jätkub kõigi jaoks kauem.“

Küsimusele, kas valitsus kaalub karmimat lukustamist, kui täna kohtub, vastas Hancock: „Miski ei ole laualt maas. Loomulikult vaatame me, mida teised Euroopa riigid teevad.“

BBC teatel kaalub valitsus nüüd kõigi mittehädavajalike poodide sulgemist ja trahvide kehtestamist inimestele, kes eiravaid praeguseid koroonaviirusealaseid nõuandeid.

Parlamendis arutatava eriolukorra seadusandluse järgi võidaks sulgeda lennujaamad ja politsei võiks saada volitused viiruse sümptomitega inimesi isoleeruma sundida. Samuti võiksid pensionil tervishoiutöötajad tööle naasta ilma negatiivsete tagajärgedeta nende pensionile, kiirendada võidaks matuste korraldamist ning rohkem kohtuistungeid võiks toimuda telefoni või videoühenduse teel.

Usutakse, et parlament kiidab need erivolitused, mida hakataks uuendama iga kuue kuu järel, heaks.

Peaminister Boris Johnson ütles eile, et kõik peavad käituma vastutustundlikult ja hoidma sotsiaalset distantsi.

„Kui me ei suuda seda teha, siis jah, ma kardan, et me peame ette võtma karmimad meetmed,“ ütles Johnson.