Itaalia peaminister Giuseppe Conte ütles laupäeva hilisõhtul telepöördumises, et valitsus peatab üle kogu riigi ajutiselt kogu vähemolulise äritegevuse, tunnistades, et 60 miljoni elanikuga riik seisab silmitsi oma suurima väljakutsega pärast teist maailmasõda. "Jääge koju, meil pole valikut," tõdes ta.

Itaalias, kus surmajuhtumite arv ületas neljapäeval Hiina oma, on valitsus võtnud nädalavahetusel tarvitusele senisest rangemad meetmed, tõkestamaks viiruse edasist levikut. Itaalias suri möödunud ööpäevaga koroonaviiruse tagajärjel rekordarv - 793 inimest, mis viis surnute koguarvu 4825-ni. Tuvastatud nakatunuid on viimase seisuga 53 578, mida on päev varasemaga võrreldes kuue ja poole tuhande võrra enam.

Alates reedest ei ole lubatud ka need vähesed liikumisvõimalused, mida sulgemismeetmete alusel seni võis harrastada, sh keelati ka väljas jooksmine ja jalgrattaga sõitmine. Peaminister Conte ütles, et toidukauplused, apteegid, pangad ja postkontorid ning veel mõned ettevõtted on ainsad, mis jäävad hädavajalike teenuste tagamiseks avatuks.

Sõjavägi jälgib karantiini täitmist

Itaalia sõjaväelased on lähetatud Lombardia piirkonna suurimasse linna Milanosse, et tagada isolatsioonimeetmete järgimine. Itaalia politsei kontrollis reedel kogu riigis enam kui 223 633 inimest ning teatas kokku ligi 10 000 rikkumisest. 260 juhul oli tegemist valeandmete esitamisega selle kohta, mida isikud keelu ajal väljas tegid.

Viirusepuhangu epitsentris asuva Lombardia tervishoiusüsteem on juba mõnda aega tohutu koorma all, ent nüüd on üha enam märke sellest, et ka teistes piirkondades on viirusepuhanguga toimetulemiseks sarnane ressursipuudus, arvestades, et tervishoiutöötajate seas on palju nakatunuid.

Loode-Itaalias asuv Piemonte meditsiiniliit saatis Itaalia valitsusele laupäeval kirja, milles kutsus üles andma piirkonnale rohkem abi. “Olukord on tõsine. Järgmised päevad saavad olema dramaatilised,” tõdes liit.

Itaalia valitsus on kavatsenud hankida maske ja muid meditsiiniseadmeid ning kutsunud pensionile läinud tervishoiutöötajaid tagasi tööle nõu andma ning veel lõpetamata arstitudengeid appi eesliinile nakkusega võitlema. Itaalia suurettevõtted, sh autotootjad Fiat ja Ferrari, on samal ajal aidanud valitsuse palvel üles seada tootmisliini ventilaatorite tootmiseks.

Peaminister Giuseppe Conte ütles laupäeval, et 3500 pensionile jäänud või mittetöötavat Itaalia arsti on reageerinud kiireloomulisele taotlusele kolleegidele appi minna.

Itaalia õhujõud on hakanud vedama suuri koguseid meditsiinitarbeid, mida valitsus hangib välismaalt, sh tuuakse kohale kolm miljonit maski Egiptusest ja Indiast, samal ajal kui Hiinast on lubatud teele saata 100 ventilaatorit.