Oma seni tõsiseimas avalduses ütles peaminister, et Ühendkuningriik on oma nakatunute arvuga pelgalt kaks või kolm nädalat maas Itaaliast, kus Covid-19 tagajärjel elujätnute arv tõusis viimase ööpäevaga 793 võrra, vahendab The Daily Telegraph.

Johnson kutsus inimesi üles võtma võimude hoiatusi tõsiselt ja püsima kodus, et päästa "sõna otseses mõttes tuhandeid elusid". "Kui me ei tegutse koos, kui me ei tee kangelaslikke ja ühiseid riiklikke pingutusi leviku aeglustamiseks - siis on see kõik liiga tõenäoline, et meie enda tervishoiusüsteem on juba varsti samamoodi ülekoormatud" nagu Itaalia oma, nentis ta.

Tema hoiatav avaldus tulid ajal, mil tervise- ja sotsiaalminister Matt Hancock teatas, et pärast reedel tehtud üleskutset hiljuti pensionile läinud arstide, õdede ja muude meditsiinitöötajate naasmiseks tervishoiusüsteemi, on 4000 õde ja 500 arsti andnud teada valmisolekust kolleegidele appi tulla.

Samal ajal andis Riiklik Tervise ja Hoolduse Tippkeskuse Instituut briti arstidele korralduse lubada patsiendid intensiivravi osakondadesse "meditsiinilise otstarbekuse alusel, võttes arvesse tõenäosust, et inimene taastub neile vastuvõetava tulemuseni". Juhised hoiatavad ka, et Covid-19 tõttu on mõnedel vähipatsientidel ohutum viibida haiglatest eemal kui tulla ravile.

12 nädalat kodukarantiini

Tervishoiuteenistus (NHS) saatis nädalavahetusel 1,5 miljonile riskirühma kuuluvale inimesele ka kirja, kutsudes neid üles alates esmaspäevast 12 nädalaks koju jääma ja poodide külastamisest hoiduma. Armee on lubanud aidata koordineerida nende inimeste varustamist toidukaupade ja ravimitega.

"Arvud kasvavad väga järsult ja aina kiiremini. Oleme Itaaliast maas vaid kaks või kolm nädalat," hoiatas peaminister Johnson laupäeval. "Itaallastel on suurepärane tervishoiusüsteem. Ja ometi on nende arstid ja õed nõudlusest täielikult ülekoormatud. Itaalial on juba tuhandeid surmajuhtumeid ja need numbrid kasvavad."

"Kui me ei tegutse koos, kui me ei tee kangelaslikke ja ühiseid riiklikke pingutusi leviku aeglustamiseks - siis on väga tõenäoline, et ka meie enda NHS on sama ülekoormatud. Seetõttu on see riik rakendanud tema käsutuses olevaid meetmeid, kehtestades piirangud, mida pole kunagi varem nähtud, ei rahu ega sõja ajal."

Ta rõhutas, et vanureid tuleb hoida eraldatuses, öeldes: "Ma kardan, et sel emadepäeva pühapäeval on ainus ja parim kingitus, mille meie, - kes oleme oma emadele nii palju võlgu - saame neile teha, on vältida riski, et nad nakatuvad väga ohtlikku haigusesse."

Viiruse tagajärjel hukkunute arv tõusis Suurbritannias viimase ööpäevaga 56 võrra 233ni. Elujätnute hulgas oli 41-aastane mees, kes on teadaolevalt seni noorim haiguse tagajärjel surnud patsient riigis.