Koalitsioonierakondade esimeestega peetud arutelu põhjal andis siseminister Maria Ohisalo 19. märtsil juhise täpsustada sisepiiride piiriületuspraktikat koroonaviiruse põhjustatud sisejulgeolekuohu tõrjumiseks, teatab Soome siseministeerium.

Alalise töösuhte alusel on sisepiiri ületamine lubatud alates pühapäevast, 22.03.2020 kella 00.00-ist ainult Rootsi ja Norra piiridel olevates loomulikes töölkäimispiirkondades.

See tähendab Soome siseministeeriumi teatel, et Eestist ei saa enam reisida iganädalaselt Soome tööle keegi teine peale teatud isikute gruppide. Täpsustatud otsusega ei sekkuta siiski eestlaste õigusesse viibida ja töötada Soomes, teatab ministeerium.

Miks selline otsus tehti?

- Piiriliikluse piiramine on vältimatu koroonaviiruse levimise aeglustamiseks. Koroonaviirus on levimas laialdaselt kogu Euroopas.
- Soome ja Eesti vaheline töölkäimine on oluline mõlema riigi rahvamajanduse jaoks. Viiruse tõrjumiseks tuleb siiski teha raskeid otsuseid liikumise piiramiseks.
- Praegu on praktikas võimatu jätkata töötamist Soomes ja elada või käia pere juures Eestis. Tuleb teha valik.

Mida tähendab Soome valitsuse otsus Eesti seisukohalt praktikas?

- Praktikas ei saa edaspidi Eestist Soome tööle pendeldada keegi teine peale teatud isikute gruppide. Need on näiteks tervishoiu ja päästeala professionaalid, kaubaautode juhid ja eakate hooldamise professionaalid ning sellised ühiskonna seisukohalt kriitilised töötajad, keda on vaja kutsuda välismaalt ja kelle tööd ei saa edasi lükata. Täpse leotelu võib leida Soome piirivalve veebilehelt
- See tähendab, et näiteks Eesti ehitusmehed ei saa Soome tööle pendeldada.

Edasi-tagasi üle piiri võib siiski saada vältimatutel perekondlikel põhjustel. Mida see tähendab?

- Otsus selle kohta, mis on vältimatu töölkäimisliiklus või muu liiklus tehakse lõpuks piirivalve poolt vastavas piiripunktis. Ammendavat nimekirja erinevate põhjuste kohta ei ole võimalik koostada, aga selline põhjus võib olla näiteks lähedase matus.

Kas Eesti töötajad, näiteks ehitajad võivad Soomes üldse töötamist jätkata?

- Eesti töötajad võivad soovi korral jääda Soome töötama. Nad ei saa aga piirangute kehtimise ajal naasta alalise töösuhte alusel Soome, kui nende töö ei ole seotud näiteks mingi kriitilise infrastruktuuri hooldamisega, mida ei saa edasi lükata.

Miks Rootsi ja Norra suunas võib edasi pendeldada?

- Tingimused erinevatel sisepiiridel on väga erinevad. Näiteks Rootsi piiril on küsimus praktikas ühe küla vahelise liiklusega. Sellised piiranguotsused on väga rasked otsused, aga need tehakse, et tõrjuda ohtu tervisele.
- Piirang puudutab ennekõike selliseid transpordiliike, kus veetakse korraga paljusid inimesi ja nende omavahelisi kokkupuuteid ei saa vältida. On põhjust tähele panna, et sellist pendeldamist ei lubata ka Stockholmist Turusse või Helsingisse saabuvatel laevadel.

Kas üle Vene piiri võib pendeldada?

- Venemaa piir on välispiir ja selle kohta ei tulnud nüüd muudatusi. Üle piiri on Soome poolelt lubatud vältimatu liiklus, mida on kirjeldatud piirivalve juhistes.

Kui kaua piirang kehtib?

- Piirangud on praeguse informatsiooni järgi kehtivad kuni 13.04.2020.