38-aastane de Nijs lasti maha 2001. aasta 22. juunil päise päeva ajal Alkmaari kesklinnas. Põgenemiseks kasutatud auto leiti hiljem põlenuna linna põhjaosast, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Mõrva motiiv ei ole selge. Eestlane on öelnud, et tegemist oli „isikliku konfliktiga”, aga prokuratuur ei uskunud sellest jutust midagi.

Prokuratuur nõudis eestlasele 15-aastast vanglakaristust. Kohus otsustas aga karmima karistuse kasuks muu hulgas seetõttu, et mõrval olid „hästi ettevalmistatud ja külmaverelise likvideerimise kõik tunnused”.

Süüdimõistetu ei tahtnud sealjuures vastata küsimusele, miks ohver surema pidi. Kohtu teatel on see ohvri lähedaste jaoks väga raske.

Eestlane peab ühele ohvri lähedasele maksma ka kahjustasu mitu tuhat eurot.

Väljaande Alkmaar Centraal teatel on mehe nimi Juri H. ja ta jäi 2018. aasta 12. detsembril juhuslikult politseile vahele. Politseinikud märkasid kell 2.50 öösel Oegstgeestis jalgrattateel liikunud tumedates riietes meest. Ta käitus kahtlaselt, aga näitas siiski Eesti ID-kaarti. ID-kaardi foto ei olnud aga mehega sarnane ja politseinikud kontrollisid mehe kotti, kust leiti laetud tulirelv.

Mees peeti kinni ning Hollandi Välismaalaste Poliitika, Tuvastamise ja Inimkaubanduse Amet (AVIM) tegi kindlaks, et ID-kaart oli aastaid varem varastatud. Eesti politsei kaudu sai selgeks, et kahtlusalune on Juri H. Leiden-Noordi politsei alustas juurdlust ja kiiresti selgus, et mees on rahvusvaheliselt tagaotsitav aegunud kuriteo eest.

AVIM uuris vahepeal, kas mehe saab tunnistada ebasoovitavaks välismaalaseks. Ülekuulamisel andis mees vastukäivaid ütlusi. Ta ütles näiteks, et on pärit Venemaalt, on elanud 20 aastat ebaseaduslikult Saksamaal ja kasutanud valeidentiteete.

2019. aasta aprillis mõistis Haagi kohus Juri H. ebaseadusliku relvaomamise eest kaheksaks kuuks vangi. Ta paigutati Ter Apeli vanglasse. Pärast vabanemist 2019. aasta sügisel pidi mees Hollandist välja Eestisse saadetama. Mais tunnistas ta aga ootamatult üles, et on toime pannud mõrva. Politsei avas uuesti 2001. aasta mõrva juurdluse.

Alkmaar Centraal märgib, et Juri H. istub ilmselt meelsamini Hollandis vanglas, kui laseb end Eestisse saata.