Ajakiri The Forbes märgib, et valitsuse dekreet tähendab viivitamatuid piiranguid inimeste, nii kohalike kui välisriikide kodanike ja turistide liikumisele. Välja kuulutatud nn punasesse tsooni sisenemine ja sealt lahkumine on lubatud ainult eriloaga. "Te võite lahkuda ainult tõestatud perekondlikel, tervislikel ja tööga seotud erakorralistel põhjustel," teatas valitsus. "Võimalus oma koju naasta on tagatud, ent karantiinis olevad inimesed ei saa mingil juhul lahkuda."

Eesti välisministeeriumist öeldi täna Delfile, et hetkel kehtiv kord Itaalias on, et turistidel lubatakse lahkuda, kui neil ei esine haigustunnuseid. Märgiti ka, et karantiini kehtestamise täpsemad tingimused ja piirangud kujunevad välja lähipäevadel ja ettenähtavalt kehtivad need kuni 3. aprillini.

Kui palju eestlasi täpselt Itaalias riskipiirkonnas on, pole teada. Välisministeeriumist viidatakse, et inimestel on soovitatav registreerida oma käik Reisi Targalt lehel. Täna hommikuse seisuga oli 62 inimest selle vahendusel teada andnud, et viibivad ajutiselt Itaalias. See hõlmab kogu riiki, mitte vaid riskipiirkonda. Ilmselgelt on tegelik number tunduvalt suurem. Välisministeeriumi andmetel elab Itaalias alaliselt 516 Eesti kodanikku.

Välismeedias kajastatakse, et inimesi, kes karantiininõudeid rikuvad, võib dekreedi kohaselt ähvardada kuni kolm kuud trellide taga. Välisriikide saatkonnad kutsuvad oma kodanikke üles järgima kohalike võimude juhiseid, milles on palutud kriisipiirkondades viibivatel inimestel püsida siseruumides.

Turistid, kes kavatsevad lähipäevadel või -nädalatel nendesse piirkondadesse reisida, võivad oma seesugused plaanid heaga peast heita ning pöörduda oma reisikorraldaja poole võimaliku hüvitise nõudmiseks, soovitab The Forbes.

Tänaseks on mitmed Euroopa lennufirmad juba teatanud ka lendude peatamisest Põhja-Itaaliasse. Pühapäeval lisandus nende hulka ka AirBaltic, kes märkis, et "tervishoiu ja turvalisuse kaalutlustel otsustati viivitamatult tühistada kõik oma lennud Milaano ja Veroona suundadel kuni aprilli lõpuni". Reisijad, kellel on kehtivad broneeringud selleks perioodiks tühistatud lennusuundadel, saavad vajaliku lisainfo oma võimaluste kohta otse lennufirmalt.

Hädaolukorras tuleks helistada konsulaarabi hädaabinumbrile +372 53 01 9999 (24 h). Piirangute alas on ka välisministeeriumi konsulaarabi tagamine raskendatud.