Tunnistajate sõnul pärinesid rünnakud algselt Türgi territooriumilt, kui Kastaniesi piirpunkti lähedal heideti Kreeka politsei suunas pisargaasikanistreid ja suitsupomme. Kreeka politsei vastas omalt poolt samuti pisargaasiga, vahendab Cnbc.

Türgi-Kreeka piiril jooksva kõrge piiritara taha oli laupäeval kogunenud sadu inimesi, kellest mõned püüdsid sellest üle ronida.

Tuhanded migrandid on üritanud pääseda ELi liikmesriiki Kreekasse, kuna Türgi teatas 28. veebruaril, et loobub püüdlustest neid oma territooriumil hoida, nagu lepiti 2016. aastal Euroopa Liiduga kokku vastutasuna miljarditesse eurodesse ulatuva abipaketi eest.

Türgi väitis, et ei tule enam toime miljonite ümberasujatega, keda riik võõrustab, ega tõenäosusega, et Loode-Süürias intensiivistunud lahingute tõttu jõuab riiki senisest veelgi enam põgenikke. Kreeka on aga püüdnud värsket migratsioonilainet ära hoida.

Kreeka sõdurid ja märulipolitseinikud on mehitanud piiriala, mida tuhanded migrandid on viimastel päevadel üritanud ületada. Türgi on oma politseijõud paigutatud ka oma poolele piiri, püüdes takistada põgenike Türki naasmast.

Kreeka ametnike sõnul on võimud viimase kaheksa päeva jooksul suutnud tõkestada tuhandeid katseid piiri ületada. 24-tunnise perioodi jooksul tuvasti üle 1200 piiriületuskatse ja võeti vahi alla 27 inimest, teatas valitsuse allikas. Enamik rändajaid oli pärit Afganistanist ja Pakistanist.

"Kreeka teeb seda, mida igal suveräänsel riigil on õigus teha, et kaitsta oma piiri selle ebaseadusliku ületamise eest," ütles Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis reede õhtul CNN-i ajakirjanikule.

„Ma kardan, et see on pidev ja väga süsteemne provokatsioon Türgi poolelt, millel pole midagi pistmist nende inimeste olukorraga. Türgi kasutab neid ära.”

Türgi süüdistas omakorda Euroopa Liitu rändajate kasutamises poliitilise tööriistana ja rahvusvahelise õiguse "jalge alla tallamise" õigustamises pärast seda, kui EL-i välisministrid ütlesid reedel, et nad kavatsevad peatada blokki suunduva ebaseadusliku rände ja avaldasid Kreekale selle tegevuses toetust.

Euroopa Liit palus reedel Türgi piiril asuvatel sisserändajatel lõpetada Kreekasse sisenemise katsed, kuid keeldus andmast Ankarale suuremat abi põgenike abistamiseks.