Täna hommikuse seisuga oli maailmas kinnitatud 102 624 viirusejuhtumit, millest enam kui viiendik olid Johns Hopkinsi ülikooli andmete kohaselt muudes riikides kui Hiinas. Lõuna-Korea, mis on teine maailmas ​​enim mõjutada saanud riik, teatas järjekordsest juhtumite arvu hüppest, viies selle näitaja 7041-ni. Tänaseks on koroonaviirus avastatud umbes 90 riigis, vähem kui kolm kuud pärast selle esmakordset tuvastamist Hiina keskosas Wuhanis mullu detsembris, vahendab Wall Street Journal.

Johns Hopkinsi ülikooli andmetel on üle maailma koroonaviiruse tagajärjel surnud 3502 inimest.

USA-s kasvas hukkunute arv reedel 17-ni, kui Florida piirkonnas teatati veel kahest surmast. Ülejäänud USA surmajuhtumid, välja arvatud üks, on tulnud Washingtoni osariigist, kus on riigi kõige tõsisem nakkuspuhang, mille keskmes on sealne vanadekodu. Seal tuvastatud juhtumite arv kasvas reedel 79-ni. Washingtoni kuberner Jay Inslee ütles reedel, et osariik moodustab hooldusasutuste, sealhulgas Kirklandis asuva keskuse, kus hulk inimesi on surnud või haigestunud, abistamiseks kriisikomando.

USA-s väljendasid riigiametnikud vajadust suurema testimise järele, kui positiivsete juhtumite arv riigis kõige enam kannatanud osariikides mitmekordistus ja ilmnesid esimesed haigestunud mitmel pool üle riigi.

USA osariikide kohalikud ametnikud kutsusid haavatavaid elanikkondi üles vältima avalikke kogunemisi, samal ajal kui üha enam organisatsioone tühistasid üritused, koolid hakkasid tunde läbi viima videosilla teel ja ettevõtted käskisid töötajatel töötada kodust.

Juhtumite arv kasvas reedel peale Washingtoni ka Californias, Texases, Massachusettsis, New Jerseys ja Põhja-Carolinas. Reede hilisõhtul teatas Ameerika Iisraeli avalike suhete komitee, et kaks sel nädalal pealinnas Washingtonis toimunud iga-aastasel konverentsil osalenut andsid viiruse suhtes positiivse proovi. Mõlemad nakatunud tulid New Yorgist.

New Yorgis oli reedel 22 uut juhtumit, mis kasvatas nakatunute arvu osariigis 44-ni, ütles kuberner Andrew Cuomo. New Yorgi osariigis on nakkamisohu tõttu karantiinis umbes 4000 inimest. Juhtumite arv USAs tõenäoliselt suureneb, kui proovide võtmine muutub laiemalt kättesaadavamaks.

Euroopas kiire kasv

Euroopas on tõkestamisstrateegia keskendunud patsientide isoleerimisele piirkondades, kus haiguspuhangud on aset leidnud, samuti nakatunud inimestega kokku puutunud inimeste ülesleidmisele ja testimisele.

Viimastel päevadel on uute nakatunute arv hüppeliselt kasvanud ka väljaspool Itaaliat, kus on Euroopa seni suurim haiguspuhang, jõudes kümnetest igapäevastest juhtudest sadadeni. Tuvastatud nakatunute arv kasvas Itaalias 4636-ni, Saksamaal 670-ni ja Prantsusmaal 653-ni.

Prantsusmaa ametnike teatel on viirus levinud ka Rahvusassambleesse, nakatades kohvikutöötaja ja parlamendisaadiku, kes on paigutatud intensiivravi osakonda. Prantsuse president Emmanuel Macron ütles neljapäeva õhtul Élysée palees terviseametnikega kohtudes, et epideemia suunas liikumine on "vääramatu".

Iisraelis andis kaitseminister Naftali Bennett neljapäeva õhtul käsu sulgeda Petlemma linn, et hoida ära viiruse levik pärast seda, kui seitsme piirkonnas viibinud inimese viiruseproov osutus positiivseks. Iisraelis on tuvastatud 21 juhtumit ja Jordaania Läänekaldal Palestiina aladel 22 juhtumit. Palestiina omavalitsus keelas neljapäeval kõigil välisturistidel kahe nädala jooksul külastada Jordaania Läänekallast ning sulges Petlemma kirikud ja mošeed pärast esimesi juhtumeid, mis arvatakse pärinevat piirkonda külastanud Kreeka turimisgrupilt.

Egiptuse tervishoiuministeeriumi teatel andsid veel 12 inimest seal Covid-19 suhtes positiivse proovi, viies nakatunute koguarvu 15-ni. Äsja nakatunud olid käinud Niiluse kruiisil, kuid neil ei olnud veel ilmnenud sümptomeid. Inimesed, kes olid reisijatega kontaktis, on nüüd karantiinis.