Uue ühenduse nimi on Perussuomalainen Nuoriso ja selle ajutine juhatuse esimees on parlamendiliige Jenna Simula. Aseesimees on senine PS-nuorte esimees Asseri Kinnunen, vahendab Yle Uutiset.

Põlissoomlaste esimehe Jussi Halla-aho sõnul on PS-nuortega peetud arutelude järel selge, et erimeelsused erakonna ja senise noorteorganisatsiooni vahel ei ole lahendatavad.

„Oleme olukorras, kus erakond on sunnitud tegema radikaalseima ja raskeima otsuse. Kui noorteorganisatsiooni ei saa reformida, tuleb asutada uus organisatsioon,” teatas Halla-aho pressikonverentsil.

Põlissoomlaste ja noorteorganisatsiooni suhted teravnesid eelmisel nädalavahetusel, kui PS-nuoret trotsis erakonda avalikult, hääletades Tamperes emaerakonna nõutud põhikirjamuudatuse vastu.

Põhikirjamuudatuse eesmärk oli jätta noorteorganisatsiooni hääleõiguslik liikmelisus ainult emaerakonna liikmetele. Nii lootis erakond saada tugevama kontrolli noorteorganisatsiooni üle, mille radikaalse tiiva kommentaarid on erakonna juhtkonna arvates erakonnale kahjulikud.

Viimane tüli tekkis sellest, kui PS-nuorte aseesimees Toni Jalonen käis Tallinnas Sinise Äratuse korraldatud konverentsil ja kuulutas end kõnes fašistiks.

Uues organisatsioonis peavad täisealised liikmed ühinema erakonnaga, mis annab erakonnale võimaluse sekkuda kahjulikuks peetavasse tegevusse.

Uue noorteühenduse reeglitesse on lisatud ka see, et ühendus toetab demokraatiat, sõnavabadust ja õigusriiki ning et ühenduse liikmetelt eeldatakse teisi liikmeid ja ühenduse väärikust austavat käitumist.

Senises noorteorganisatsioonis tekitasid probleeme eriti end etnonatsionalistideks nimetavad aktivistid, kes toetavad rassiteooriat ja räägivad soomluse määratlemisest nahavärvi kaudu.

„Me ei taha sellesse erakonda mingit rassiteooriat ega kolbamõõtmisteooriaid. Need on kahjulikud ega ole meie poliitiliste eesmärkide seisukohalt kuidagi relevantsed,” ütles Halla-aho.

PS-nuorte esimehe Kinnuneni sõnul praeguse organisatsiooni tegevus lõpetatakse.

Põlissoomlaste senises noorteorganisatsioonis on üle 2000 liikme.

Viis aastat tagasi sattusid samasugustesse probleemidesse oma noorteorganisatsiooniga Rootsi Demokraadid, kes lõpetasid samuti sellega koostöö selle sidemete pärast neonatsidega.