Kokkupõrked toimusid Kastaniese piiriküla lähedal piiritara ääres, mis on püstitatud suuremale osale piirist, mis ei kulge mööda Evrose jõge, vahendab Associated Press.

Türgi on teoks teinud oma ähvarduse avada piir ja saata migrandid Euroopasse. Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani tegevus on kutsunud esile vägivaldsed kokkupõrked ja kaose maismaapiiril, kuhu on kogunenud tuhanded migrandid.

Veel sajad inimesed on püüdnud jõuda meritsi Kreeka saartele. Kummipaadi ümbermineku tagajärjel Lesbose saare juures hukkus varem sel nädalal üks laps.

Valitsus on nimetanud olukorda otseseks ohuks Kreeka riiklikule julgeolekule ja on tarvitusele võtnud erimeetmed kiireteks väljasaatmisteks ja varjupaigataotluste külmutamiseks üheks kuuks. Teatatakse, et migrante on surutud grupiviisiliselt piirilt tagasi Türgisse.

Venemaa toetatud Süüria valitsusvägede pealetung Süüria Idlibi provintsis on tapnud kümneid Türgi sõdureid ja ajanud ligi miljon Süüria tsiviilisikut Türgi piirile.

Venemaa sõjalise koordinatsioonikeskuse Süürias juht Oleg Žuravljov väitis aga, et Türgi jutt humanitaarkriisist Idlibi provintsis on vale.

Žuravljovi sõnul „karjatavad” Türgi võimud umbes 130 000 põgenikku, kes olid laagrites Türgi-Süüria piiri lähedal, Kreeka piiri suunas. Žuravljovi väitel ei ole enamik neist Süüriast.

Kreeka võimud teatasid, et Türgi-Kreeka piiril laseb Türgi politsei pisargaasi Kreeka piirile ja seda valvavate võimude peale, ning näitasid ka seda toetavat videot.

Türgi süüdistas omalt poolt Kreekat põgenike väärkohtlemises.

„Kreeka kohtleb põgenikke kohutavalt ja siis pöörab ümber, et süüdistada Türgit,” kirjutas Türgi presidendiadministratsiooni kommunikatsioonidirektor Fahrettin Altun Twitteris. „Need on just sellised topeltstandardid ja silmakirjalikkus, millega me oleme aastate jooksul harjunud. Riigil, mis just peatas ajutise kaitse ja pisargaasitas migrante, ei ole mingit moraalset autoriteeti sõna võtta!”

Täna peaks Ankaras Erdoğaniga kohtuma Euroopa Ülemkogu president Charles Michel. Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ja kriisijuhtimisvolinik Janez Lenarčič kohtuvad Türgi asepresidendi Fuat Oktayga.

Kreeka võimude teatel oli täna Kreeka-Türgi maismaapiiril umbes 15 000 inimest. Laupäeva hommikust täna hommikuni olid Kreeka võimud blokeerinud 27 832 piiriületamiskatset ja vahistanud kokku 220 inimest, kellel õnnestus piir ületada.