Kreeka politsei on juba kastuanud piiril pisargaasi tuhandete migrantide peatamiseks ja palunud Euroopa Liidu piirivalveagentuurilt Frontex kiiret abi, vahendab BBC News.

Erdoğan ütles, et Türgi ei tule Süüria põgenike uue lainega toime.

Ligi miljon süürlast on põgenenud Idlibi piirkonnast Türgi piirile ränkade lahingute tõttu Türgi toetatud mässuliste ja Venemaa toetatud Süüria valitsusvägede vahel.

Türgis on juba 3,7 miljonit Süüria põgenikku ning ka migrante teistest riikidest, nagu näiteks Afganistanist, aga seni ei ole Türgi neid Euroopasse lahkuda lasknud.

Televisioonis üle kantud kõnes ütles Erdoğan, et Euroopa Liit ei anna mingit abi Süüria põgenike ümberasustamiseks „turvatsoonidesse” Süürias.

Pärast seda, kui Türgi avas eelmisel nädalal uksed migrantide lahkumiseks Euroopasse, on Erdoğani sõnul piiri ületanud sajad tuhanded ja varsti miljonid.

Erdoğan ei esitanud oma numbrite kohta mingeid tõendeid. Kreeka sõnul on alates eile hommikust Türgist Egeuse mere saartele jõudnud umbes tuhat migranti.

Lisaks sellele teatas Kreeka, et on peatanud 24 tunni jooksul maismaapiiril ligi 10 000 migranti. Mõned neist loopisid piirivalvureid kivide ja metalltorudega.

Lisaks süürlastele on migrantide hulgas piiril afgaane ja lääneaafriklasi.

Homme külastavad koos Kreeka peaministri Kyriakos Mitsotakisega piiri Euroopa Ülemkogu president Charles Michel ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

„Me kas toome nendele inimestele väärika elu nende oma maal või saavad kõik sellest koormast oma osa. Ühepoolse ohverduse aeg on nüüd läbi,” ütles Erdoğan.

„Türgi, selle asemel, et maha suruda smugeldajate migrantide ja põgenike kanalid, on ise smugeldajaks muutunud,” teatas Kreeka valitsus täna oma avalduses.

Kreeka on blokeerinud kõik uued varjupaigataotlused järgmiseks kuuks Türgist lähtuva ebaseadusliku sisserände koordineeritud ja massilise iseloomu tõttu.

„Sellel inimeste ümberpaigutamisel ei ole midagi pistmist rahvusvahelise õigusega, mis puudutab õigust varjupaigale, mis puudutab ainult üksikuid juhtumeid,” öeldakse Kreeka avalduses.

Frontex teatas, et uurib, kuidas kõige paremini Kreekat aidata.