Hiina on vangistanud umbes miljon uiguuri laagritesse, kus neid karistatakse ja neil ajupesu tehakse. Hiina ametnike väitel võideldakse nii äärmuslusega, vahendab BBC News.

Detsembris teatas Hiina kõrge ametnik, et laagrites olnud uiguurid on seal väljaõppega lõpule jõudnud.

ASPI hinnangul viidi aastatel 2017-2019 üle 80 000 uiguuri Xinjiangi autonoomsest piirkonnas välja tööle tehastesse üle Hiina. Osa saadeti aga otse vangilaagritesse.

ASPI sõnul liigutati uiguure Hiina keskvalitsuse Xinjiangi Abi nime all tuntud tööjõu üleviimise skeemide kaudu.

Raporti järgi on tehased osa 83 tuntud ülemaailmse kaubamärgi tarneahelast. Mainitakse näiteks sellised kaubamärke nagu Nike, Apple ja Dell.

Raportis öeldakse, et uiguuridel on äärmiselt keeruline töölähetustest keelduda või nendest pääseda, sest neid ähvardatakse vangistamisega.

Lisatakse, et on tõendeid, et Xinjiangi valitsus maksab kohalikele võimudele ja eravahendajatele lähetuste organiseerimise eest „pearaha”, mida ASPI nimetab Hiina valitsuse käimas oleva uiguuride represseerimise uueks faasiks.

Hiina riigimeedia väitel on tööjõu üleviimise skeemides osalemine vabatahtlik.

ASPI teatas, et on kindlaks teinud 27 tehast üheksas Hiina provintsis, kus on alates 2017. aastast kasutatud Xinjiangist üle viidud uiguuri tööjõudu.

Tehastes on uiguurid tavaliselt sunnitud elama eraldatud ühiselamutes, neile antakse pärast tööd mandarini keele tunde ja „ideoloogilist väljaõpet”, neid jälgitakse pidevalt ja keelatakse usurituaalidega tegelemine.

ASPI sõnul on välis- ja Hiina ettevõtted võib-olla enese teadmata seotud inimõiguste rikkumistega.

Ajalehe Washington Post reporter külastas üht raportis mainitud tehast, kus toodetakse spordijalatseid Nikele. Ajaleht teatas, et see meenutas vanglat okastraadi, valvetornide, kaamerate ja politseijaoskonnaga.

„Me võime ringi jalutada, aga me ei tohi ise [Xinjiangi] tagasi minna,” ütles üks uiguuri naine Washington Postile Laixi linnas asuva tehase väravas.

Nike teatas Washington Postile, et on pühendunud rahvusvahelistest tööstandarditest kinnipidamisele üle maailma ja tarnijatel on rangelt keelatud igasuguse vangide või sunnitöö kasutamine.

Sama kinnitasid ka Apple ja Dell.